4min

Review

In Barcelona hield Sony zijn persconferenties en werden verschillende nieuwe producten aangekondigd. Een daarvan was de Sony Xperia Z2, het nieuwe vlaggenschip van Sony. Wij gingen naar de stand en deden ervaring op met het toestel.

Sony kiest ervoor om het tempo hoog te houden en vervangt het vlaggenschip in de smartphone-lijn alweer na zes maanden. De Sony Xperia Z1 kwam in september uit en de Xperia Z2 zal begin april in de Nederlandse winkels liggen. Een ververscyclus van slechts 6 maanden is vrij uniek in de smartphonemarkt, de meeste fabrikanten kiezen ervoor om hun vlaggenschip een jaar lang te voeren, Sony nu dus slechts een maand of zes. Dat betekent overigens niet dat de Xperia Z1 snel uit de winkels zal verdwijnen, deze zal gewoon beschikbaar blijven, maar zal ongetwijfeld in prijs gaan dalen.


Scherm


Als we kijken naar de verschillen tussen de Sony Xperia Z1 en de Sony Xperia Z2, dan vallen een aantal zaken op. Het scherm is iets groter geworden en kent nu een formaat van 5,2 inch in plaats van 5 inch. De schermresolutie is ongewijzigd gebleven, Sony kiest opnieuw voor 1080p (1920 x 1080 pixels) en niet voor een hogere resolutie waar nog even over werd gespeculeerd. Daarnaast heeft Sony een nieuwe versie van Triluminos in het scherm toegepast, waardoor het toestel volgens Sony het grootste kleurenspectrum heeft van alle smartphones. Hoewel het met het blote oog moeilijk waarneembaar is, ogen de kleuren op de Xperia Z2 wel erg goed.


Camera


Verder innoveert Sony verder met de camera en het geluid van de smartphone. De camera in de Xperia Z2 kan nu ook video’s opnemen in 4K-resolutie en in slow-motion met 120 beelden per seconde. Daarnaast beschikt de Xperia Z2 camera-applicatie over nieuwe mogelijkheden waardoor het mogelijk is video’s op te nemen met augmented reality-effecten. Zo kan je bijvoorbeeld een soort confetti door de video heen laten vallen, of de hoofden van mensen vervangen door bijvoorbeeld een helm van een ridder of een beest.

Het opnemen van video’s in 4K-resolutie is natuurlijk heel leuk, zeker omdat YouTube het inmiddels ook volledig ondersteunt, maar veel kijkplezier hebben we er nog niet van. Vrijwel niemand heeft een televisie in huis die deze resolutie al kan afspelen. Over enkele jaren, als 4K gemeengoed is geworden, zullen mensen zich pas echt gaan verbazen over 4K. Dan kunnen ze het thuis ook echt ervaren op hun televisies. Het opnemen van een slowmotion-video is ook zeker van toegevoegde waarde, zeker als je een sportevenement wil filmen kan dit een leuk effect zijn. De andere effecten zoals confetti en hoofden veranderen vind ik persoonlijk meer een gimmick, die maar weinig mensen echt zullen gebruiken.

Noise-cancelation


Sony innoveert ook flink op de geluidservaring van de Xperia Z2 door een in-ear headset mee te leveren met ingebouwde microfoons. Hierdoor kan Sony noise-cancelling naar de smartphone brengen. De microfoons in de in-ear headset nemen het omgevingsgeluid op en sturen dat naar de smartphone, vervolgens creëert de smartphone een omgekeerd geluid, om het omgevingsgeluid eruit te filteren. Daardoor kan je nog beter van je muziek of video genieten.

Ik heb op de booth van Sony de kans gekregen om noise-cancelation uit te proberen -bedankt, Hans- en ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk was. Er stonden allerlei mensen om mij heen te praten en die gesprekken werden echt weggefilterd, niet volledig uiteraard, maar wel voldoende om de gesprekken niet meer te kunnen verstaan en echt van de muziek te kunnen genieten.


Ik weet van mezelf dat ik altijd het geluid harder wil zetten als ik in zo’n drukke omgeving naar muziek wil luisteren, omdat ik het omgevingsgeluid niet wil horen. Ik realiseerde mij tijdens het testen van deze functie dat ik dat nu niet had, waarmee meteen de meerwaarde van de techniek in mijn ogen is bewezen. Headsets met deze techniek kosten los vaak zo’n 150 euro en Sony gaat deze nu meeleveren met het toestel, dat is een flink pluspunt, of dat ook effect gaat hebben op de verkoopprijs van het toestel, is nog niet duidelijk.

Specificaties


Aan de binnenkant van het toestel heeft Sony gekozen voor de Qualcomm Snapdragon 801 met een kloksnelheid van 2,3 Ghz. De Snapdragon 801 is een nieuwe variant op de Snapdragon 800, met de mogelijkheid om een hogere kloksnelheid te draaien (maximaal 2,5 GHz). Het werkgeheugen van het toestel bedraagt 3GB en de opslagcapaciteit is 16GB, daarnaast is er een micro SD-slot aanwezig waarmee de opslagcapaciteit met nog eens 64 GB kan worden uitgebreid.

Uiteraard is ook dit vlaggenschip van Sony weer stof- en waterbestendig. Het toestel kan een half uur onder water tot een diepte van 1,5 meter, prima aan.

Table of contents