4min

Tags in dit artikel

,

De Starex Mini ITX Computer

Dit maal kregen we een compleet systeem, of zeg maar gerust systeempje. Niet omdat het systeem zo min is, maar omdat het systeem niet veel groter dan een videorecorder is! Het systeem werd ons aangeboden door Bon Chic EuroNet b.v. De Starex Mini-ITX (zoals het hele systeem voluit noemt) is 34, 27, 10 CM groot, of liever gezegd klein. Het systeem dat aan ons geleverd is bestaat uit:

  • De Mini-ITX case (behuizing)
  • Een VIA EPIA moederbord (M10000)
  • Een PCI riser card
  • USB & FireWire Module

Standaard bestaat het systeem uit de Mini-ITX case en het VIA EPIA moederbord, de andere producten zijn allemaal optie’s. De PC riser card heb je nodig wil je het PCI slot kunnen gebruiken. Ja je leest het goed, slot! Omdat de ruimte erg beperkt is doordat het systeem en het moederbord zo klein zijn is er plaats voor maar één PCI slot/kaart. De Riser card is niets anders dan een verlengstukje onder een hoek van 90% zodat je een PCI-kaart er horizontaal in moet stoppen wil het allemaal in het kleine kastje passen. Standaard zit er een 150 Watt voeding in. Die 150 Watt lijkt erg weinig maar voor dit minisysteem is het ruim voldoende. De voeding is ander dan de standaard voedingen, de voeding is namelijk maar een goede 8 x 15 x 4 CM groot. De voeding maakt gelukkig niet veel herrie, dit komt doordat er maar een kleine 40 mm ventilator is ingebouwd.


Het gehele systeem draait op een VIA C3/EDEN EBGA Processor (1 Ghz onboard) deze kan je helaas niet vervangen omdat de processor onboard zit (op het moederbord vast) De processor word gekoeld door een klein koelblokje met daarop een 40 mm fan. De fan die gemonteerd zit op het koelblokje en die ervoor zorgt dat de processor niet oververhit word is ook erg stil te noemen. Het geheugen (dat overigens niet meegeleverd word) is van het type DDRram (266 Mhz). Er is maar één Dimm slot aanwezig dus uitbreiding is niet mogelijk. Het ene Dimm slot kan een DDR-reepje van maximaal één GB aan. Het moederbordje heeft een onboard VIA CastleRock 3D-chipset met een 64 MB shared geheugen (DDR) dit wil dus zeggen dat er tot maximaal 64 MB van je DDRram afgesnoept word voor de weergaven van het beeld.


De kast waar het geheel inzit heb je in twee smaken, namelijk een witte versie met een blauwe rand en een zeer donkergrijs (bijna zwart) met zilveren rand. De kast bied plaats voor één 5,25” bay zoals een cdrom-speler, DVD-speler of een brander etc… Nu hoor ik jullie al denken, wat heb je nu aan een spier witte kast of een donker grijze als je cdrom-speler nu beige of zwart is? Ik kan jullie vertellen dat hiervoor een goede en tevens mooie oplossing voor gevonden is! Er zit namelijk aan de voorkant al een drukknopje en een klepje dat naar buiten kan klappen. Als je er dan een cdrom-speler/brander inbouwt dan zit het knopje aan de buitenkant van de kast precies op het knopje van je cdrom-speler/brander. Als je dan op het knopje drukt gaat de lade van de speler open en gaat het klepje van de kast open zodat je lade van je speler uit de kast komt. Een erg slim idee, wat van mij betreft in een standaard kast ook mag zitten die een andere kleur heeft dan het standaard beige.


Bij de diskette drive hebben ze het anders aangepakt. Hier maken ze namelijk gebruik van een klepje dat je open kan drukken. Achter het klepje vind je plaats voor een diskette-drive. Tevens kan je achter het klepje standaard twee USB poorten vinden (USB 2.0). Als optie zitten er ook al uitsparingen voor een microfoon ingang en een uitgang, tevens kan je er ook een firewire aansluiting plaatsen. Als laatste optie is het mogelijk om er een IR poort oftewel een infrarood sensor in te bouwen zodat je gebruik kunt maken van een afstandsbediening of iets dergelijks. Wij hebben deze optie gebruikt om ons infrarood oogje erin te stoppen van onze TV-tuner, zodat we lui uit onze stoel tussen de verschillende zenders konden zappen. We hebben ook even gekeken wat de Starex mini ITX zoal aan kan. Zo hebben we GTA3 en een DIVX erop (af)gespeelt. GTA3 kon hij zonder problemen aan, mits je de instellingen maar niet al te hoog zet. Ook een DIVX speelt hij moeiteloos af zonder enige hapering.