4min

Windows in je broekzak

De meeste consumenten kijken, als ze op zoek zijn naar een nieuwe smartphone, niet verder dan de Android-smartphones en eventueel een iPhone. Toch zijn er nog meer alternatieven, op dit moment zou ik de meeste echter niet aanraden, behalve Windows Phone. Dat besturingssysteem begint toch echt een serieuze overweging te worden in het aankoopproces van een nieuwe smartphone. Microsoft heeft Windows Phone 8.1 inmiddels gepresenteerd en er is opnieuw een flinke stap voorwaarts gezet. Ik verwacht dan ook dat het gebruik opnieuw zal groeien en nog meer mensen met een Windows Phone-toestel in hun broekzak zullen rondlopen.

Windows Phone 8.1 zal deze zomer beschikbaar gaan komen op een groot aantal Windows Phone 8-toestellen. Voordat het zover is zal Nokia in elk geval de Lumia 630 op de markt brengen, die wordt uitgeleverd met Windows Phone 8.1. Ontwikkelaars beschikken al wel over de mogelijkheid om Windows Phone 8.1 te downloaden op hun toestel, ook wij hebben op deze manier Windows Phone 8.1 geïnstalleerd om het besturingssysteem aan een review te onderwerpen. Voor degene die al over een Windows Phone 8-toestel beschikt, hier is een tutorial over hoe je Windows Phone 8.1 kan installeren op je toestel.

De belangrijkste veranderingen en toevoegingen in Windows Phone 8.1:


  • Action Center, hier worden meldingen van apps getoond en schakelaars voor WiFi, Bluetooth, etc;
  • Apps en appdata kunnen op SD-kaart worden geplaatst;
  • Internet Explorer 11;
  • Zakelijke mogelijkheden zijn flink uitgebreid;
  • Startscherm ondersteunt nu ook achtergronden en een extra rij met tegels;
  • Dubbel op het scherm tikken om toestel uit stand-by te halen;
  • Nieuw ontwerp voor Windows Store;
  • Nieuwe weekweergave in kalender;
  • Ondersteuning Bluetooth 4.0 LE;
  • Nieuw toetsenbord met swipe-ondersteuning;

Dit is een zeer beknopte lijst met in mijn optiek de belangrijkste veranderingen in het besturingssysteem. De volledige lijst is echter vele malen langer en in deze review passeren ook nog kleinere verbeteringen die de moeite waard zijn om toe te lichten.

Microsoft neemt Nokia over


Waar we natuurlijk ook even bij stil moeten staan is de grote verandering die nog op komst is. Als het marktaandeel van Windows Phone-toestellen wordt uitgesplitst, dan komt 90 procent van deze toestellen bij de Finse fabrikant vandaan. In de komende twee weken wordt de overname van Nokia door Microsoft afgerond. Daarmee komt het volledige smartphoneportfolio van Nokia in handen van Microsoft en dat zal ongetwijfeld leiden tot veel veranderingen, vooral qua marketing.

Microsoft neemt Nokia overigens niet volledig over, het bedrijf neemt alleen de tak over waaronder alle telefoons van het bedrijf vallen. Daarnaast neemt Microsoft een licentie op Here Maps voor Windows Phone en op alle Nokia-patenten. Ook mag Microsoft de naam Nokia nog 10 jaar gebruiken voor de smartphones, al is de kans groot dat de toestellen straks Microsoft Lumia gaan heten. Voor sommige mensen lijkt deze overname niet al te groot omdat Nokia voor hen een beetje uit het straatbeeld is verdwenen. Niets is echter minder waar, Microsoft heeft op dit moment ongeveer 100.000 werknemers en daar komen binnenkort 32.000 extra Nokia-werknemers bij. Microsoft koopt namelijk ook de complete productieketen van Nokia, inclusief fabrieken.

Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat Microsoft de mobiele activiteiten flink gaat opschroeven na de overname. Het aantal toestellen, het marketingbudget en de aanwezigheid in de media zal ongetwijfeld flink toenemen. Voorheen was het zo dat als Microsoft voor Windows Phone reclame maakte er weliswaar meer Windows Phone-toestellen werden verkocht, maar Microsoft behaalde daardoor niet meer omzet, die verdween dan in de zakken van Nokia. Als Microsoft straks eigenaar is van Nokia, dan komt die omzet wel direct terug het bedrijf in.

Beschikbaarheid van apps


Een ander punt waar ik direct in deze review aandacht aan wil besteden is de beschikbaarheid van apps. Bij een nieuw mobiel besturingssysteem is altijd het probleem dat gebruikers niet snel geneigd zijn over te stappen omdat veel apps nog niet beschikbaar zijn. Aan de andere kant zijn er daardoor de ontwikkelaars die het nut niet zien om apps te ontwikkelen voor een mobiel besturingssysteem dat nog maar weinig gebruikers heeft.

Het is een soort kip/ei-verhaal, Microsoft heeft de afgelopen jaren er alles aan gedaan om ontwikkelaars ervan te overtuigen toch apps te bouwen voor Windows Phone. Zo organiseerde het bedrijf evenementen en biedt het uitgebreide hulp aan bij het ontwikkelen van apps. Dit alles is niet zonder succes geweest. Het aantal apps neemt nog steeds toe en inmiddels telt Windows Phone al zo’n 250.000 apps, ook de kwaliteit van deze apps stijgt nog steeds. Je ziet inmiddels ook steeds vaker dat ontwikkelaars aangeven dat de app beschikbaar komt voor Android, iOS én Windows Phone.

Microsoft gaat zowel de kip als het ei te lijf

Er blijven echter altijd apps die nog niet beschikbaar zijn, daar kan je helaas niet omheen. Microsoft zal ongetwijfeld zijn best blijven doen om ontwikkelaars te strikken voor Windows Phone. Een van de veranderingen in Windows Phone 8.1 is dan ook dat men nu apps kan ontwikkelen die werken in zowel Windows 8.1 als Windows Phone 8.1, enkel voor het uiterlijk van de app moeten wat aanpassingen worden gedaan vanwege de schermgrootte. Hierdoor wordt het wederom aantrekkelijker om apps te bouwen voor Windows en Windows Phone. Met de overname van Nokia gaat Microsoft nu ook meer marketing doen om gebruikers te winnen. Microsoft gaat nu dus zowel de kip als het ei te lijf.