4min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring & software

Ik vind de LG G2 mini lekker in de hand liggen. Ondanks dat het hier om een mini gaat, vind ik het scherm persoonlijk nog wat te groot, het geheel is niet volledig binnen het comfortabele bereik van mijn duim. Dat zorgt ervoor dat het besturen met één hand soms wel problemen kan opleveren. Voor mij is het scherm in de Xperia Z1 Compact dan bijvoorbeeld prettiger, dat heeft een oppervlak van 4,3 inch. Dit is natuurlijk een persoonlijke ervaring en het is geheel afhankelijk van de grootte van je handen. Dit moet je gewoon uitproberen, maar aangezien mensen een mini vaak kopen voor het kleinere scherm wilde ik dit wel meegeven.

De G2 mini voelt snel aan, wat door de aanwezigheid van Android 4.4 KitKat (review) ook niet zo verwonderlijk is. Google heeft er werk van gemaakt om een betere ervaring te bieden op apparaten met beperkte hardware en daar profiteren eigenlijk alle typen toestellen van, ook als de hardware niet het absolute minimum betreft.

Knock Code


In de introductie heb ik de Knock Code al kortstondig aangehaald, zie ook onderstaande video voor een uitleg. Knock Code is een innovatie waarbij je het toestel met een patroon kunt ontgrendelen terwijl deze nog in de slaapstand verkeert. Het scherm wordt opgedeeld in vier secties waarop je vier tot acht keer kan tikken. Het werkt goed, maar ik ben wel van mening dat dit voor anderen redelijk eenvoudig af te kijken is indien je opteert voor de minimale invoer. Ik zou dus aanraden om een code met minstens zes tikken in te stellen. Je moet bovendien nog een pincode instellen voor het geval je het patroon vergeten bent. LG had in mijn optiek er beter voor kunnen kiezen om het scherm in een raster van twee bij drie op te delen.

Ik vind wel dat de G2 mini vrij traag reageert op het commando om te ontgrendelen. Als ik de G2 ernaast houd en tegelijkertijd op het scherm tik, staat de G2 een fractie sneller paraat. Knock Code is nog steeds een zeer snelle manier om te ontgrendelen, maar bij de G2 werkt het gewoon een tikje beter.


Andere opties voor ontgrendeling zijn schuiven, face unlock, patroon, pincode, wachtwoord of gewoon niks. Als je één van deze opties kiest, kan je het scherm activeren er tweemaal op te tikken. Het uitschakelen van het scherm kan ook door er dubbel op te tikken. Dat kan op de hoofdschermen op een lege plek en te allen tijde op de statusbalk bovenin het scherm. Omdat het eerste niet intuïtief genoeg is, raad ik het laatste aan.

LG’s Android skin: Optimus UI


De Android-skin die LG gebruikt is visueel gezien redelijk een redelijk ingrijpende wijziging ten opzichte van de standaardinterface van Android. Persoonlijk ben ik meer een fan van het normale uiterlijk dat Google heeft ontworpen. LG’s uiterlijk oogt rommeliger en minder afgewerkt.


Natuurlijk zijn er wel bepaalde verbeteringen ten opzichte van de standaardversie van Android. Zo is het notificatiecentrum van Google minder functioneel omdat het in twee delen is gesplitst. LG toont bovenin knoppen voor het beheren van zaken als WiFi en Bluetooth. Verder is er een schuifregelaar voor de helderheid en het volume. Helaas kan je verder geen regelaars aan of uitzetten. In het multitaskscherm heeft LG een knop toegevoegd om alle actieve apps in één klap te sluiten.

In tegenstelling tot de G2 heeft de G2 mini geen mogelijkheid om direct te multitasken met de Q Slide-functionaliteit. Wel zijn er de Q Slide-apps die je op een gedeelte van het scherm en bovenop andere apps kunt tonen. Dit is wel handig, maar ik denk niet dat het veelvuldig gebruikt zal worden.

Onderin het scherm toont LG helaas niet de standaardknoppen van Android. Je hebt er de terug-, thuis- en optieknop staan, de laatste is normaliter de multitaskknop. Wel kan je andere knoppen toevoegen en de volgorde wijzigen, maar de standaardknoppen zijn jammer genoeg niet te verwijderen. Ik heb een sterke voorkeur voor de multitaskknop boven de optieknop, die dus niet te verwijderen is.


Software


LG voorziet de G2 mini van redelijk wat extra applicaties. Als je de smartphone uit de doos haalt zijn er al 44 applicaties op te vinden. Standaard installeert Google er 33 voor. Van de 44 apps zijn er slechts drie te verwijderen. Aan de rest van de applicaties zit je dus vast. Met een vrije ruimte van 3,36GB heeft de LG G2 mini standaard geen zeeën van opslagruimte, verwijder je de drie apps dan heb je 3,38GB. Het blijft redelijk beperkt, maar gelukkig is het wel uit te breiden met een microSD-kaartje.

Zaken die LG heeft toegevoegd zijn bijvoorbeeld Bestands beheerder, Box, Cell Broadcast, LG Backup, LG SmartWorld, QuickRemote, ThinkFree Viewer en Update Center. In mijn opinie zijn de meeste apps niet echt van toegevoegde waarde vanwege de kwaliteit en/of het feit dat ze gratis te downloaden zijn. Daarom had ik liever gezien dat de gebruiker de apps kan verwijderen. Of nog liever: dat de gebruiker zelf kan beslissen welke apps geïnstalleerd mogen worden.