4min

Tags in dit artikel

, , , ,

Gebruikservaring, interface & software

Gebruikservaring


De HTC Desire 610 ligt dankzij de behuizing met afgeronde hoeken lekker in de hand. Zoals al eerder aangehaald vind ik de plaatsing van de aan-/uitknop echter ongelukkig vanwege de grootte van het toestel. Het is wat lastig om de telefoon in en uit te schakelen, de knop had veel beter op de zijkant kunnen zitten. Door de vrij dikke randen rondom het scherm kan ik dit toestel ook onmogelijk met één hand bedienen: ik kom met mijn duim niet in de buurt van de uiterste hoeken zonder mijn greep te moeten aanpassen.


Waar het met deze smartphone voornamelijk om draait is de multimediale ervaring. Daarbij is de combinatie van audio, video, games en netwerkondersteuning natuurlijk van groot belang, maar hierbij moet je ook rekening houden met de prijs. Als je tweemaal zoveel geld in een smartphone steekt, kan je doorgaans in alle opzichten op een betere ervaring rekenen. Voor het geld dat je betaalt zijn het scherm, de geluidsweergave en de ondersteuning van 4G-netwerken goede punten, maar de Snapdragon 400-chipset is echt niet goed genoeg om voor het spelen van games hetzelfde te stellen. Dat zal ook naar voren komen bij de benchmarks verderop in dit artikel.

HTC heeft de Desire 610 voorzien van Android 4.4 KitKat (review). Hoewel het regelmatig gebeurt dat fabrikanten er niet in slagen de laatste versie van Android op nieuwe producten voor te installeren is dat HTC in dit geval dus wel gelukt. Daar kan ik dus ook slechts tevreden mee zijn.


HTC’s Android-skin: Sense 6


HTC heeft de interface van de Desire 610 flink op de schop genomen als je dit vergelijkt met hoe Android er standaard uitziet. In onze ogen is de Sense-interface van HTC één van de betere, ondanks die ingrijpende aanpassingen. Dat komt doordat HTC goed heeft nagedacht over het uiterlijk en de functies.

Het meest opvallende aan de interface is dat HTC een extra onderdeel aan het hoofdscherm heeft toegevoegd. Op dat extra venster worden updates vanuit nieuwsbronnen en sociale media gecombineerd in een simpele doch aantrekkelijke interface. Je kan zelf aangeven vanuit welke bronnen je gegevens wilt zien en als het je niet bevalt is het ook mogelijk dit onderdeel uit te schakelen.

Het notificatiecentrum blijft redelijk trouw aan Google’s eigen uitvoering en dat vind ik jammer. Net als bij de standaardversie van Android is het venster immers opgedeeld in twee aparte delen: notificaties en schakelaars. Ik zie liever een creatieve oplossing waarbij deze onderdelen in één handeling bereikbaar zijn.


Ook het overzicht van applicaties is anders dan gebruikelijk. HTC toont de applicaties in groepen van twintig, je veegt er van boven naar beneden doorheen. Indien je anders bent gewend is het wel even aanpassen geblazen, maar dat zou geen probleem moeten vormen.

Het multitaskscherm is ook aangepast, in plaats van een lang verticaal overzicht van de laatst geopende applicaties toont HTC deze apps op een rooster van drie bij drie. Op die manier kan je veel sneller bij een app die je al iets langer niet meer geopend had, het nadeel is dan weer dat er maar negen apps in passen en dat de Desire 610 een langer niet gebruikte app er doodleuk uitkeilt. Om apps te sluiten kan je ze overigens naar boven wegvegen. Om de hele rataplan aan geopende apps in één keer te sluiten is er rechts bovenin het scherm een kruisje te vinden.

Vanaf het vergrendelscherm kan je direct apps zoals de webbrowser en camera openen door de desbetreffende iconen omhoog te vegen. De apps die hier worden getoond zijn dezelfde als die in de drawer in je hoofdscherm staan.

Software


In totaal staan er 49 applicaties op de Desire 610. Dat is redelijk wat, maar een aantal fabrikanten maakt het wat dit betreft echt veel bonter. HTC heeft het dus binnen de perken gehouden en de meeste vooraf geïnstalleerde apps hebben nog wel enige toegevoegde waarde, al vind ik bijvoorbeeld een Zaklamp-app niet iets dat een fabrikant nog zou moeten toevoegen.

De toevoeging van zaken als Polaris Office, een Kindermodus, Tips en Help en HTC back-up zijn prima te verantwoorden. Het is nog beter als HTC de keuze aan de eigenaar laat, maar het is in ieder geval geen regelrechte rotzooi.