3min

Tags in dit artikel

, ,

Software: CyanogenMod 11S

Het besturingssysteem van de OnePlus One is CyanogenMod, een afgeleide van Google’s mobiele besturingssysteem Android. Ooit werd dat opensource besturingssysteem opgericht om de gemakken en mogelijkheden die Android niet bood alsnog aan te bieden, de aanpassingen vanuit CyanogenMod zijn zodoende dus redelijk beperkt.

Denk bijvoorbeeld aan extra instelmogelijkheden of het selecteren van een alternatief uiterlijk voor Android. Bovendien is CyanogenMod niet voorzien van vaak overbodige apps die fabrikanten doorgaans op toestellen installeren en waarvan het verwijderen onmogelijk is gemaakt. Dat is ook direct één van de redenen waarom CyanogenMod gezien wordt als een sneller en stabieler besturingssysteem.


Ook is het zo dat fabrikanten onduidelijk zijn, lang op zich laten wachten of het geheel af laten weten als het aankomt op updates naar nieuwe Android-versies. Dat was de makers van CyanogenMod een doorn in het oog, waardoor zij het heft in eigen hand hebben genomen en alsnog updates aanbieden voor dit soort toestellen. Een nadeel van het zelf installeren van CyanogenMod is dat de fabrikanten moeilijk gaan doen over garantie.

Inmiddels is CyanogenMod aangekomen bij versie 11, welke is gebaseerd op Android 4.4 KitKat (review).


CyanogenMod 11S


Voor de OnePlus One is CyanogenMod 11S ontwikkeld. Deze variant van het besturingssysteem is qua ontwerp geen grote wijziging, maar onder de motorkap zijn er wel veel vernieuwingen te vinden. De Camera-app is bijvoorbeeld herontworpen en er is een nieuwe engine voor thema’s voor Android toegevoegd.

Die laatste toevoeging maakt het gebruik en ontwikkelen van thema’s eenvoudiger. Wat ik bij het wisselen van thema’s juist wel mis is de mogelijkheid om direct in één keer alle elementen te selecteren. Je moet zaken als Stijl, achtergronden, vergrendelingsscherm en lettertypen allemaal handmatig aanvinken. Een vinkje om in één keer alles te selecteren was prettig geweest.


De CyanogenMod staat bekend om de hoge mate van mogelijkheden tot aanpassing. Dat blijkt bijvoorbeeld ook als je het menu Prestaties in de Instellingen-app opent. Daar kan je bijvoorbeeld de minimale en maximale kloksnelheid van de processor instellen en kiezen uit verschillende modes voor het reguleren van het energieverbruik.

CyanogenMod 11S heeft op de OnePlus One standaard overigens geen root-mogelijkheden. Dit is inherent aan het feit dat OnePlus ook Google Play op het toestel wilde meeleveren. Mocht je graag root-toegang willen hebben dan zijn daar natuurlijk alsnog mogelijkheden voor.


Privacy

Voor de privacybewuste gebruiker is het ook mogelijk om Privacy Guard in te schakelen. Door deze functie voor bepaalde of alle apps in te schakelen, kan je ervoor zorgen dat apps zonder je toestemming geen toegang meer hebben tot zaken als je berichten, locatie, media en telefoonboek.

Zonder toestemming geen toegang tot de gevraagde data, het is ook goed om te weten hoevaak apps iets van je willen weten. Zo zie ik dat Facebook in een paar dagen tijd 26 keer mijn contacten heeft uitgelezen, 19 keer mijn locatie opvroeg, 165 meldingen toonde en 1928 keer (!) het scherm liet ontwaken.

Toekomst


Google heeft inmiddels een nieuwe versie van Android aangekondigd, die vooralsnog enkel aangeduid wordt als Android L. OnePlus heeft al bekendgemaakt dat een update naar Android L binnen 90 dagen zal verschijnen. Naar verwachting brengt Google de nieuwe versie ergens in de herfst uit.