3min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruikservaring & software

Toestellen met een scherm van 5,5 inch classificeren we als phablets. OnePlus heeft veel moeite gedaan om het formaat van de telefoon in te dammen, maar uiteindelijk blijft het toch een joekel van een telefoon. Sterker nog: de Samsung Galaxy Note 3 is minder hoog, maar wel enkele millimeters dikker. Het scherm in dat toestel is ook nog 0,2 inch groter. Als je een OnePlus One koopt moet je dus flinke kolenscheppen hebben, of erop voorbereid zijn dat je het toestel niet met één hand kunt bedienen. Er zijn ook geen voorzieningen aanwezig om de weergave van de interface (tijdelijk) aan te passen voor gebruik met één hand.


De OnePlus One heeft de beschikking over de nieuwste interne hardware en dat merk je tijdens normaal gebruik al direct. De telefoon staat snel paraat bij alle handelingen die je uitvoert. Ook handig maar niet uniek: je kan het scherm doen ontwaken met een dubbele tik. Ook kan je na ontgrendeling door tweemaal te tikken op de balk bovenin het scherm het toestel weer in stand-by zetten. Dat kan vanuit elk scherm, terwijl dat bij sommige andere merken alleen op het hoofdscherm werkt.

OnePlus heeft de One geen volledige ondersteuning voor 4G gegeven. Het is afhankelijk van je provider of je daar last van hebt. In België en Nederland worden de 800, 1800 en 2600 MHz-banden gebruikt, de One ondersteunt alleen de laatste twee. Alle grote Belgische providers en de Nederlandse providers KPN en Vodafone gebruiken deze ontbrekende frequentie, maar alle partijen hanteren ook frequenties die wel ondersteund worden. De impact is dus niet zo groot, maar een nadeel is het vandaag de dag natuurlijk wel, de ondersteuning hoort gewoon volledig te zijn.

Een ander gemis is de afwezigheid van een microSD-poort, wat zo goed als alle high-end Android-toestellen tegenwoordig wel hebben. Gezien het geringe prijsverschil tussen de versies met 16- en 64GB aan capaciteit til ik hier niet al te zwaar aan, maar fysiek is 64GB natuurlijk wel het plafond. In de cloud kan je natuurlijk alsnog heel wat kwijt als 64GB niet genoeg is.

Software


Afgezien van de standaard Android-apps leveren Cyanogen en OnePlus nog enkele andere apps mee. Zo heeft de CyanogenMod een eigen bestandsbeheerder en Galerij-app. Ook is er een Screencast-app waarmee je schermopnames kunt maken. Minder zinnig is de toevoeging van een Zaklamp-app, maar gezien de grootte van 24KB is dat geen ramp.

Van links naar rechts: Bestanden, Galerij en Thema Showcase

In de Thema Showcase-applicatie kan je thema’s, stijlen, pictogrammen, achtergronden, vergrendelingsschermen, lettertypes, opstartanimaties en geluidspakketten bekijken/beluisteren. Voor veel zaken mag je een klein bedrag neertellen, er zijn ook voldoende gratis bijdragen. Er zijn op het moment van schrijven 40 thema’s beschikbaar. Ik vind er persoonlijk niet zoveel mooie content bij zitten, zeker niet de gratis zaken. Maar het is desalniettemin natuurlijk wel leuk dat je het besturingssysteem op verregaande wijze naar smaak kunt aanpassen.