5min

Inhoud, design & uiterlijk

Inhoud


De Nokia Lumia 930 wordt ook geleverd in een nieuwe verpakking. Microsoft heeft afscheid genomen van de blauwe doosjes en kiest nu voor een wit vierkant doosje waar op de voorkant verschillende afbeeldingen staan van het toestel dat erin zit. De tijd op een van de afbeeldingen verraadt het model dat in de doos zit. Op deze doos staat dan ook 9:30.

Aan de binnenkant van de doos vinden we het toestel zelf, een USB-kabel en een adapter van 1,5 ampère. Hier zien we dat Microsoft ervoor kiest om geen 2 ampère adapter mee te leveren, zoals veel andere fabrikanten wel doen. Mogelijk behoort Microsoft tot het kamp dat van mening is dat een adapter met een hoger ampère een negatief effect heeft op de levensduur van de accu. Aan de andere kant ondersteunt Windows Phone op dit moment de "Quick Charge"-technologie van Qualcomm ook niet. Tot slot is er ook nog een boekje te vinden, een quickguide, waarin de basis van het toestel snel wordt uitgelegd.

Voor de oplettende lezer ontbreekt er iets in hetgeen ik noem en dat is correct: Microsoft levert geen headset mee. Op de vraag waarom niet, werd simpelweg de prijs genoemd. Microsoft kiest ervoor om dit toestel in de markt te zetten voor een lagere prijs en dat is in ieder geval ten koste gegaan van de headset. Jammer, want bij een high-end toestel zie ik toch altijd graag een goede headset. Aan de andere kant, veel mensen hebben tegenwoordig wel een headset thuis, van een vorige smartphone of een model dat ze apart hebben aangeschaft. Het is een keuze waar ik in dit geval een gemengd gevoel bij heb.


Design


Het ontwerp van de Lumia 930 heeft nog wel wat weg van zijn voorganger, maar is een duidelijke doorontwikkeling. Het toestel beschikt over metalen zijkanten met aan de voorzijde een 5 inch scherm dat wordt beschermd door Gorilla Glass 3. Het glas dat op de bovenkant ligt heeft echter nog iets unieks en dat is dat het is afgerond naar de metalen rand toe. Het glas ligt dus net een fractie hoger dan de metalen rand rond het toestel. Het afronden van het glas is een proces dat volgens Microsoft per paneel 70 minuten kost. Hoewel het dus zeer kostbaar is, voelt het wel zeer prettig aan en ziet het er ook nog eens enorm goed uit.

De achterkant van het toestel is gemaakt van plastic en is in verschillende kleuren te krijgen, namelijk in het groen, oranje, wit en zwart. Wij ontvingen een groene versie van Microsoft. Bij Lumia 630 zagen we dezelfde kleuren al voorbij komen, maar daarbij was de achterkant verwisselbaar. Bij de Lumia 930 is dat niet het geval.

De kleur die wordt gekozen bij aanschaf is dus echt definitief, de achterkant is namelijk niet verwisselbaar. Iets wat ik toch een klein beetje als een minpunt zie, het is leuk dat het toestel verkrijgbaar is met een leuk kleurtje aan de achterzijde, maar ik denk dat het wel zo prettig is als je dat ook kan aanpassen. Oranje en groen zijn nogal uitgesproken kleuren en als je erop uitgekeken raakt is het wel prettig als je de kleur dan kan aanpassen.


Tot slot kan ik er niet omheen dat de Lumia 930 niet de slankste of dunste telefoon is die ik ooit heb gezien, het toestel is eerder een beetje aan de mollige kant is. De smartphone is simpelweg een stukje dikker dan veel concurrenten en is daarnaast ook een fractie zwaarder dan de concurrentie. De Lumia 930 weegt namelijk 167 gram, ter vergelijking: de Galaxy S5 weegt 145 gram, de HTC One M8 weegt 160 gram en de Sony Xperia Z2 weegt 163 gram. Zoals je kan zien is het een fractie en daarom geen minpunt.

Uiterlijk


Het uiterlijk van de smartphone brengt weinig verrassingen met zich mee, aan de voorkant het 5 inch-scherm, midden boven het scherm een speaker, je moet er uiteindelijk ook mee kunnen bellen, rechts daarnaast een front-camera van 2 megapixel en het Nokia-logo. Op dit toestel staat nog gewoon Nokia, wat hier in de toekomst komt te staan bij nieuwe toestellen is nog onduidelijk. Onder het scherm bevinden zich drie fysieke drukgevoelige knoppen: Terug, Home (Windows-logo) en Zoeken. Microsoft had ervoor kunnen kiezen deze knoppen in het scherm te integreren maar heeft dat niet gedaan. Onder het Windows-logo is een microfoon te vinden.


Aan de achterkant van het toestel valt als eerste de groene achterkant op, daar kan je echt niet omheen. Bovenin is vervolgens de 20 megapixel-camera met Zeiss-lens te vinden. Daarnaast zit een dubbele LED-flitser. Aangezien het hier gaat om een high-end Nokia-toestel, maakt deze camera ook gebruik van Nokia’s PureView-technologie. In het midden van het toestel is vervolgens nog het merk Nokia te vinden en rechtsonder een speaker. Als er goed wordt gekeken zijn er helemaal bovenaan en onderaan ook nog twee kleine gaatjes te vinden, hierachter bevinden zich twee secundaire microfoons. Deze worden gebruikt om het omgevingsgeluid weg te filteren tijdens het bellen, maar ook bij het opnemen van video’s.

Uit ervaring weet ik dat het maken van video-opnames bij een concert of festival over het algemeen erg goed werkt met Nokia-toestellen. Mede dankzij de goede camera’s maar ook het geluid wordt vaak goed overgenomen. Op veel toestellen krijg je bij concerten vaak wel fatsoenlijk beeld maar is het geluid niet om aan te horen. Nokia en nu Microsoft hebben dat goed voor elkaar met al die extra microfoons.


Uiteraard besteden we ook nog aandacht aan de zijkanten van het toestel. Bovenop het toestel is in het midden een koptelefoon-aansluiting te vinden en links daarnaast een lade voor je simkaart. Op de foto is goed te zien dat links en rechts naast de koptelefoon-aansluiting twee streepjes zitten. Hierin of hierachter bevinden zich de antennes van de telefoon. Waarom Microsoft hiervoor heeft gekozen en niet voor het plaatsen van de antennes achter de plastic achterkant is mij niet helemaal duidelijk. Dat was in elk geval een stuk mooier geweest.

Aan de onderkant van het toestel zien we iets soortgelijks. Daar zien we midden onderaan de micro USB 2.0-aansluiting voor het opladen van het toestel. Wederom zien we links en rechts naast deze aansluiting dezelfde twee streepjes voor de antennes. Links en recht naast deze aansluiting zijn de CE- en FCC-goedkeuringen te vinden, persoonlijk vind ik dit geen mooie oplossing.


De linkerzijkant van het toestel is vrijgebleven van aansluitingen, lades en knoppen. Aan de rechterzijkant vinden we vervolgens wel drie metalen knoppen. Van boven naar beneden zijn dat de volumeregeling, standby-knop en sluiterknop.