5min

Tags in dit artikel

, , , ,

Nieuwigheden in Camera, Mail, Safari en Siri


Camera


Apple’s applicatie om foto’s te maken heeft ook wat nieuwigheden. Zo kan je voor het eerst een timer instellen, daarbij heb je de keuze uit drie en tien seconden. Tevens is er de mogelijkheid om een Time Lapse te maken, waarbij je iPhone op gezette tijden nieuwe foto’s van een onderwerp maakt en deze vervolgens op een rijtje zet voor een korte video waarin je bijvoorbeeld een zonsondergang kunt aanschouwen. In de praktijk werkt deze functie prima, je hebt er eigenlijk geen omkijken naar nadat je hem hebt aangezet. De iPhone selecteert zelf een passende interval naar gelang de video langer wordt.

Ook voegt Apple de nodige mogelijkheden toe om een foto direct vanaf je iPhone of iPad te bewerken. Dat gebeurt op een non-destructieve manier, waardoor je alle wijzigingen op een later tijdstip nog kunt verwijderen of aanpassen. Hierbij heb je de mogelijkheid om een foto recht te trekken en uit te snijden.

In mijn ogen zijn er voor de gemiddelde gebruiker ruim voldoende opties voor het bewerken van je kiekjes. Om het makkelijk te houden biedt Apple daarom de mogelijkheden om bijvoorbeeld de helderheid van een foto op een nette manier aan te passen. Als je normaliter simpelweg de helderheid verhoogt, krijg je al gauw last van ruis. Apple compenseert dat door automatisch zaken als contrast, belichting, schaduwen en highlights aan te passen. Heb je er wel kennis van, dan kan je desgewenst deze factoren los van elkaar aanpassen.


Mail


Ook voor de Mail-applicatie heeft Apple inspiratie bij anderen opgedaan. Ditmaal hield Apple het wel dichtbij huis: het betreft een idee uit Mailbox, gemaakt door de zoon van Apple’s marketingman Eddy Cue en overgenomen door Dropbox. In iOS 8 wordt het mogelijk om over een mail te vegen en acties uit te voeren. Veeg je van rechts helemaal naar links over het scherm dan wordt de mail gearchiveerd, veeg je maar een klein stukje dan kan je de mail ongelezen maken of voor andere acties kiezen. Veeg je de andere kant op, dan kan je een mail direct naar de prullenbak verbannen.

Als je een nieuwe mail opstelt heb je tevens de mogelijkheid om deze tijdelijk naar beneden weg te vegen, bijvoorbeeld om even gauw iets in een andere e-mail op te zoeken zonder dat je de huidige mail als concept moet opslaan en daarna weer terug moet zoeken.


Safari


Voor het behandelen van zoekopdrachten heeft iOS in de nieuwe versie een nieuwe optie bij de standaardzoekmachines: DuckDuckGo. Mensen die geen goed gevoel meer hebben bij Google en niet tevreden zijn met de resultaten van Bing en Yahoo zouden deze zoekmachine een kans kunnen geven. DuckDuckGo tracht de privacy van de gebruiker zoveel mogelijk te respecteren en manipuleert de resultaten niet, de resultaten zijn daardoor uiteraard wel minder persoonlijk. Geef het een kans als je wilt, ik vind het zelf een fijne zoekmachine.

Een ander probleem dat gebruikers wel zullen herkennen is dat ze een mobiele website voorgeschoteld krijgen die weliswaar beter is voor de schermgrootte, maar niet altijd alle gewenst functionaliteit biedt. Via de adresbalk is het mogelijk om indien nodig alsnog de desktopsite op te vragen, een welkome toevoeging.

De privémode van Safari is in iOS 8 duidelijker gescheiden van de reguliere mode. Als je de privémode opent word je naar een separate omgeving doorgestuurd, waarin je nieuwe tabbladen kunt openen. De tabbladen in je reguliere omgeving blijven dan ongemoeid. Het enige waar ik mijn twijfels over heb is dat de geopende privétabbladen inzichtelijk blijven als je de privémode uitschakelt en weer opnieuw opent. Misschien is het logischer als deze tabbladen dan gewoon direct afgesloten worden zodat ze niet per ongeluk in te kijken zijn door anderen.

In gebruik is Safari in mijn optiek weer een stukje intuïtiever geworden. Zo kan je op de iPad bijvoorbeeld door met twee vingers te knijpen een overzicht van alle geopende tabbladen krijgen. De integratie van Spotlight in de zoekbalk is ook zeer praktisch; vaak als je iets wilt opzoeken hoef je maar een deel van de zoekopdracht in te voeren voordat de Wikipedia-pagina al wordt aangeboden. Op deze manier zet Apple zoekmachines gedeeltelijk buitenspel, de tussenpartij wordt overbodig gemaakt en het scheelt het inladen van een pagina.

Siri


Nog altijd is er niet de mogelijkheid om Siri in het Nederlands te gebruiken. Dat begint me inmiddels wel een doorn in het oog te worden, ook al doet Apple’s concurrentie het op het moment van schrijven niet beter en is Nederlands gewoon geen wereldtaal. Siri werd in 2011 geïntroduceerd en het aantal ondersteunde talen wordt gestaag uitgebreid, maar wij zijn nog niet aan de beurt geweest. Je kan Siri wel in een groot aantal andere talen gebruiken, mits je die machtig bent.

Hoe dan ook krijgt Siri ook functioneel gezien nieuwe mogelijkheden. Apple heeft Shazam geïntegreerd en je kan daardoor direct een nummer laten herkennen door de dienst, zonder de app te hoeven openen. Dat werkt goed, lekker snel en je krijgt indien beschikbaar ook direct een koppeling om een nummer te kopen. Met harde muziek op de achtergrond is het wel lastig om Siri te commanderen om een nummer te identificeren; nogal averechts dus. Siri zou ook zonder commando nummers moeten herkennen bij het opstarten, dat krijg ik echter niet werkend. Helaas worden geïdentificeerde nummers -op dit moment- niet automatisch opgeslagen in de Shazam-app, om dat te laten gebeuren moet je doorklikken.

Ook kan je Siri voortaan activeren door Hey Siri tegen je telefoon te zeggen. Dat is bijvoorbeeld handig als je toestel aan de andere kant van de kamer ligt en je geen zin hebt om daar naartoe te gaan, of als je in de auto zit. Ook wordt je spraakopdracht in realtime op het scherm getoverd. Apple heeft voor deze twee zaken goed gekeken naar Google Now, dat deze functies al langer biedt. Dit werkt echter alleen als je toestel aan de lader hangt. Voor zover mij bekend is, is dit bij de iPhone 6 en 6 Plus niet anders.