3min

Gebruikservaring, interface & software

Zelfs voor een phablet is het scherm in de Ascend Mate7 enigszins aan de grote kant. Toch valt het formaat van de behuizing van het toestel me alleszins mee, Huawei zet daarmee simpelweg een uitmuntende prestatie neer. Maar toch, de Huawei Ascend Mate7 is geen telefoon voor iedereen, vanwege zijn formaat. Gezien het grote scherm zou je ook verwachten dat je meerdere apps tegelijkertijd op het scherm kunt hebben, maar dat is helaas niet het geval.

De One Hand UI-functie verandert daar in mijn ogen ook weinig aan; er wordt nauwelijks iets veranderd in de interface. Ik kan met mijn duim dan bijvoorbeeld nog steeds niet bij de adresbalk van de browser of iconen van apps die aan het andere uiteinde van het scherm staan. Zaken die wel veranderd worden zijn de plaatsing van de nummerkiezer, het toetsenbord en de virtuele Android-knoppen. Andere fabrikanten zoals Apple en Samsung gaan hierin een heel stuk verder.


Wel leuk en uniek: je kan de Ascend Mate7 met je vingerafdruk ontgrendelen als het scherm nog uitgeschakeld is. Ook kunnen apps en bestanden vergrendeld worden met je vingerafdruk. De scanner werkt erg snel en een uitlezing faalt zelden, tenzij je vieze vingers hebt natuurlijk. De locatie van de vingerafdrukscanner op de achterzijde van het toestel vind ik wel wat twijfelachtig. Op zich zit hij voor de wijsvinger op een logische plaats, maar het blijft toch wel een beetje zoeken naar de juiste plek. In totaal zijn er vijf vingerafdrukken te registeren.

De Ascend Mate7 is vanuit de fabriek voorzien van Android 4.4 KitKat en dat is niks minder dan je op het moment in mijn ogen mag verwachten. Google komt binnenkort met Android L op de proppen en dan zal moeten blijken hoe snel Huawei met een update komt. Android draait zeer vloeiend op de Ascend Mate7.


Interface


Huawei staat er bij ons om bekend de interface van Android flink onder handen te nemen. Zo wordt het gehele separate overzicht van applicaties uit het systeem gesloopt en plaatst Huawei iconen op de hoofdschermen van Android. Het is wat rommelig als je er ook veel widgets doorheen gaat plaatsen, maar je kan alles wel ook netjes in mappen wegzetten. Het is een beetje wat je er zelf van maakt.

Met Emotion UI 3.0 heeft Huawei zich in mijn optiek vooral laten inspireren door LG, dat met de G3 (review) veelvuldig gebruikmaakte van cirkels. Ook de sneltoetsen in het notificatiecentrum doen aan LG’s nieuwe interface denken. Een leuk detail van Huawei’s notificatiecentrum is dat de notificaties worden weergegeven als een soort tijdslijn.

Het uiterlijk van Emotion UI is zoals we inmiddels gewend zijn zeer aanpasbaar, middels de Themes-app waarin in totaal zes thema’s staan. De gebruiker kan ook elementen uit verschillende thema’s combineren.


Software


Huawei levert de Ascend Mate7 met in totaal 59 applicaties aan boord. In mijn optiek kan je dat eigenlijk niet meer maken nu sommige concurrenten zijn begonnen met het optioneel maken van de meegeleverde apps. Apps die ik ook gratis in Google Play kan vinden of liever een alternatief van heb, hoef ik niet standaard al op mijn nieuwe toestel te hebben staan. Ik noem zaken zoals een scala Gameloft-apps, Bestandsbeheer, Facebook, Polaris Office, Todoist, Twitter en Zinio. Gelukkig zijn de apps van derden wel van de smartphone te verwijderen.

Apps die Huawei zelf heeft ontwikkeld zijn in mijn ogen ook vooral gimmicks. Het gaat dan bijvoorbeeld om de apps Spiegel, Vergrootglas en Zaklamp. Wel goed: met de app Telefoonbeheer kan je aan analyse van je telefoon laten doen om te kijken of er nog snelheidsoptimalisaties mogelijk zijn, zoals bijvoorbeeld het opschonen van het geheugen, legen van de prullenbak of inzicht in apps die in standby actief blijven.