3min

Geluid, scherm & accuduur

Geluid


Huawei heeft gekozen voor een enkele speaker die in de achterkant van de Ascend Mate7 is verwerkt. Daar is op zich niks mis mee, maar soms kan het geluid geblokkeerd door de ondergrond of hand. Dat gebeurt ook bij de Ascend Mate7, Huawei heeft te weinig gedaan om dit tegen te gaan. Geef je de speaker wel de ruimte, dan is het geluid wel redelijk hard, maar niet zo gedetailleerd. Hoge en lage tonen zijn niet voldoende aanwezig.

De meegeleverde headset heeft een zeer matige pasvorm, maar het geluid is degelijk. Ook hier zijn lage tonen ietwat afwezig, maar verder is de weergave wel helder te noemen. Als je kan leven met het feit dat het om earbud-oortjes gaat, zou je deze headset gewoon kunnen gebruiken.


Scherm


De Ascend Mate7 beschikt over een IPS LCD-scherm van 6 inch waarop een Full HD-resolutie wordt getoond. Met die gegevens kom je uit op een pixeldichtheid van 368 pixels per inch. Ondanks dat sommige concurrenten van Huawei kiezen voor een Quad HD-scherm, wil het Chinese merk daar vooralsnog niet aan.

Ik heb de Ascend Mate7 naast de LG G3 gelegd en daaruit blijkt toch dat er in sommige gevallen wel duidelijk een verschil in detail is. Denk bijvoorbeeld aan een afbeelding met bomen in de achtergrond of van een dier met een harige pels, dan zie je bij de G3 wel wat meer details. Ook ogen de kleuren in het scherm van de Ascend Mate7 wat koeler, alsof de display niet zo’n groot kleurenbereik heeft.

De Gorilla Glass 3-laag reflecteert vrij veel licht, vingerafdrukken blijven daarentegen niet heel makkelijk op de display staan en dat is dan juist weer een voordeel. Toch zorgt de hoge reflectie ervoor dat de Ascend Mate7 wat moeilijk te gebruiken is in de buitenlucht.


Accuduur


De accuduur van smartphones is een belangrijk aspect en de Ascend Mate-reeks heeft een reputatie hoog te houden aangezien het origineel nog altijd het record in handen heeft. Met de Ascend Mate7 heeft Huawei een gigantische accucapaciteit van 4100 mAh doorgevoerd. Dat is een oplossing om een lange accuduur te bereiken, maar het betekent ook dat de smartphone wel vrij lang moet opladen en dat is dan weer een nadeel. Om de Ascend Mate7 volledig op te laden moet je een dikke drie uur uit trekken. Dat is voor een nachtelijke laadbeurt geen probleem, maar als je een keer weinig tijd hebt om te laden is het wat lastiger.

In onze accutest bekijken we over een langere periode wat het voor accucapaciteit kost om een uur lang een bepaalde video vanaf YouTube te streamen. Hierbij trekken we zaken zoals schermverlichting en draadloze connecties zoveel mogelijk gelijk zodat de onderlinge vergelijking met andere toestellen zo treffend mogelijk is.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


Het is misschien geen wonder met deze accucapaciteit, maar toch is het indrukwekkend wat de Ascend Mate7 in onze accutest laat zien. In een uur tijd wordt slechts een dikke 9 procent verbruikt en dat is vergelijkbaar met de Ascend Mate. Geen nieuw record, maar de originele Ascend Mate wordt dus wel zo goed als geëvenaard. Het verschil met andere phablets is bovendien niet te verwaarlozen.

Huawei heeft bovendien nog een mode ingebouwd waarin de accu extra lang meegaat. Daarin is het alleen mogelijk om de Ascend Mate7 te gebruiken voor bellen, sms’en en het opzoeken van contactgegevens. Dat is dus wel heel basaal te noemen, er is weinig aanpassing mogelijk. Dat is dus heel anders dan hetgeen HTC, LG, Samsung en Sony bieden.

In de menu’s vind je nog de energiebesparingsmode slim, maar afgaande op de schatting die het toestel zelf geeft, levert dit een extra accuduur van zo’n vijf procent op. Dat is dus geen wereld van verschil. De Ultra-mode levert naar schatting bijna 400 procent extra op.