3min

Bureaublad (desktop) is terug

Het bureaublad heeft echt weer een dominante rol gekregen in Windows 10, maar wel alleen voor gebruikers van systemen met een toetsenbord. De tablet-gebruikers krijgen een ander startscherm voorgeschoteld wat een doorontwikkeling is van Windows 8, waarover later meer.

Het bureaublad -of in het Engels de desktop- is van oudsher het hoofdonderdeel van het Windows-besturingssysteem, alleen Windows 8 was daar de uitzondering op en dat heeft Microsoft geweten. We zijn nu een paar jaar verder en het is tijd voor de volgende grote Windows-versie en Microsoft brengt het bureaublad weer helemaal terug.

Virtuele bureaubladen


Wel zijn er wat wijzigingen doorgevoerd in het bureaublad, zo kan je nu meerdere virtuele bureaubladen (desktops) aanmaken. Hierdoor kan je verschillende werkomgevingen creëren die zich toespitsen op een bepaalde activiteit, bijvoorbeeld internet, e-mail en tekstverwerken en een ander bureaublad met foto- en videobewerken. Het is echter ook mogelijk als je voor verschillende opdrachtgevers werkt om daarvoor verschillende bureaubladen in te richten.


Taakbalk en nieuwe iconen


Onderin het scherm verschijnen nu zowel de oude vertrouwde desktop-applicaties als de Windows Store-apps in de taakbalk. Als je met je muis over de iconen van de apps gaat, krijg je een preview van de app te zien. Ook zijn er twee nieuwe iconen in de taakbalk te vinden: zoeken en "Taak venster" (Task View). Als je gebruikmaakt van de zoekfunctie, welke ook gewoon via de startknop is aan te roepen, dan wordt er op de computer gezocht in bestanden, documenten, e-mails en instellingen, maar ook in zoekmachine Bing. De resultaten worden vervolgens gecombineerd getoond.


Taak venster (Task View)


Het "Taak venster" doet denken aan Expose in Mac OS X, hierbij zie je onderin de verschillende bureaubladen die je hebt aangemaakt en bovenin staan alle openstaande applicaties van het bureaublad dat op dat moment actief is. Het voordeel van deze functie is dat je sneller kan schakelen tussen applicaties. Als je een laptop met een touchscreen hebt en je veegt aan de linkerkant van het scherm naar binnen, dan wordt ook het Taak venster geopend.


Vensters eenvoudig naast elkaar plaatsen


Het is nu ook makkelijker om vensters naast elkaar te zetten, zowel met de muis als via aanraking. Als je een applicatie verplaatst en tegen de bovenkant of zijkant schuift, dan wordt de applicatie gemaximaliseerd. Als je vervolgens aan de zijkanten de applicatie wat verder naar buiten verplaatst, dan krijg je de mogelijkheid om de applicatie de helft van het scherm te laten innemen. In de andere helft wordt dan het Taak venster getoond, met de openstaande applicaties. Je kan daar dan een keuze uit maken en die applicatie wordt dan op de andere helft getoond. Zeer eenvoudig en gebruiksvriendelijk.


Verkenner


De Verkenner bestaat inmiddels ook al sinds de eerste versie van Windows en ook dit onderdeel heeft een kleine metamorfose ondergaan. Zo heeft de Verkenner een nieuw icoontje gekregen en is het startscherm en het lint van de Verkenner vernieuwd. In het startscherm van de Verkenner zijn aan de rechterkant nu je favoriete mappen, meest gebruikte mappen en recente bestanden te zien. Aan de linkerkant is nog steeds een boomweergave te vinden, om door je computer, netwerk en OneDrive te navigeren.


Het lint bovenaan is standaard ingeklapt en bestaat nu uit de kopjes: "File, Home, Share, View en Search" of in het Nederlands: Bestand, Thuis, Delen, Venster en Zoeken. Zoals je misschien opvalt is het kopje bewerken verdwenen, deze is min of meer verplaatst naar de statusbalk. Daar staat een soort omgedraaid eject-knopje waaronder de functies "Undo, Redo, Delete, Properties, New Folder en Rename" zijn te vinden, in het Nederlands: Ongedaan maken, Opnieuw, Verwijderen, Eigenschappen, Nieuwe map, Naam wijzigen. Als je deze inschakelt, worden de icoontjes die deze functies vertegenwoordigen toegevoegd aan de statusbalk, er is ook een optie om de icoontjes niet in de statusbalk maar onder het lint te tonen.