2min

Conclusie

De Windows 10 Technical Preview geeft een kleine vooruitblik op wat volgend jaar komen gaat. Wat vaststaat is dat Microsoft uiteindelijk toch heeft toegegeven aan alle kritiek van fervente Windows 7-gebruikers die de vernieuwde weergave van Windows 8 met het nieuwe startscherm niet zagen zitten. Ook bedrijven hadden kritiek dat de veranderingen te groot waren en ze hierdoor in sommige gevalen extra kosten moesten maken om hun personeel bij te scholen.

Wat uiteindelijk de doorslag heeft gegeven dat Microsoft heeft besloten terug te keren naar het bureaublad is niet bekendgemaakt, maar het zal ongetwijfeld een opeenstapeling van factoren zijn. In mijn optiek hebben alle Windows 7-aanhangers geen reden meer om te klagen, Microsoft heeft de bureaubladweergave echt weer teruggehaald en doorontwikkeld en gebruikers worden niet langer lastiggevallen door het nieuwe startscherm met tegeltjes, tenzij ze gebruik maken van een tablet, maar ook daar is de weergave uit te schakelen.

Wel ben ik van mening dat op een tablet de Windows 8 tegeltjesweergave of de Continuum-weergave die Microsoft in Windows 10 introduceert veel beter werkt dan de bureaubladweergave. Aangezien je dan volledig gebruikmaakt van touchbesturing en die weergave daar beter op is ingericht. In de bureaubladweergave zitten toch nog wat kleine icoontjes en knopjes die je met je vingers op het scherm niet zo makkelijk kan bereiken.

Het vernieuwde startmenu lijkt in veel opzichten op dat van Windows 7, het grote verschil is dat de linkerkant vrij traditioneel is en de rechterkant bestaat uit tegeltjes. Standaard is de rechterkant niet veel breder dan in Windows 7 en is het aantal tegels zeer beperkt, maar gebruikers kunnen dit naar hartelust uitbreiden en aanpassen. Elke applicatie of app kan worden gepind aan het startmenu. Gebruikers die dus wel enorm te spreken waren over Windows 8, hoeven niet teleurgesteld te zijn, ook aan hen is gedacht en ook zij kunnen tevreden zijn.

Ik snap dat veel mensen zelf ook geïnteresseerd zijn, maar om eerlijk te zijn is de huidige Technical Preview het installeren nog niet waard. Het gaat echt nog om een hele vroege testversie, waarvan Microsoft niet aanraadt om deze echt in gebruik te nemen. Wel lijkt Microsoft op de goede weg te zitten en nu eindelijk een goede balans te hebben gevonden tussen de toetsenbord-en-muis- en de touch-gebruikers.