3min

Tags in dit artikel

, , ,

Inhoud, design & onderdelen

Verpakkingsinhoud


Sony levert de Xperia Z3 tezamen met een USB-kabel, acculader en een aantal boekjes. Bij ons recensie-exemplaar is geen headset meegeleverd, maar normaliter zit deze er wel bij. Het gaan om een in-ear model. De acculader heeft een stroomsterkte van 1,5 ampère.


Design


Het grootste verschil met de Xperia Z2 is bij de Xperia Z3 niet de interne hardware, maar het uiterlijk. Zoals al vermeld is de smartphone in elk opzicht een stukje kleiner, waardoor de totale omvang toch met zo’n 13 procent afneemt. De Xperia Z3 is vooral beduidend dunner.

Ook zijn de zijkanten van de Xperia Z3 flink op de schop gegaan. Sony hanteerde sinds de originele Xperia Z steeds zijdes met platte vlakken, maar ditmaal zijn ze volledig afgerond. Dit zorgt ervoor dat de Xperia Z3 wat fijner in de hand ligt, maar dat komt ook doordat het gewicht wat lager is. Hoewel de zijdes van metaal zijn, zijn de hoekjes van plastic. Sony kiest hiervoor omdat dit stootvaster zou zijn, ik heb daar persoonlijk zo mijn twijfels bij: metaal is harder dan plastic. De achterkant is voorzien van een laag kras- en breukvrij glas.

Hoewel ik het ontwerp van de Xperia Z2 erg netjes vond, moet ik bekennen dat die telefoon naast de Xperia Z3 ineens een stuk lomper oogt. Sony heeft ook nieuwe kleuren van stal gehaald, wij ontvingen de zilvergroene versie. De zijkanten zijn zilver met een lichte groene tint, op de achterzijde is de groentint wat sprekender. Deze kleurstelling is erg gewaagd, maar absoluut niet lelijk. Ik vind het wel jammer dat er bij de Xperia Z3 geen felle kleuren zoals blauw, geel of rood in het scala zijn opgenomen. Sony houdt het bij alle vier de versies subtiel.

Onderdelen


Boven het scherm zit een speaker, enigszins verzonken in de behuizing. Sony kiest er constant voor om deze wat lager te plaatsen, maar dat heeft wel als consequentie dat er na verloop van tijd makkelijk vuil verzamelt. Ook zitten hier een accu-indicator, een camera en sensoren voor omgevingslicht en nabijheid. Onder het scherm zit een tweede speaker, eveneens verzonken. De Android-knoppen zijn in het scherm geïntegreerd.


Linksboven op de achterkant is de camera geplaatst, de lens is mooi afgewerkt met een metalen ring. Onder de lens zit een flitser. Aan de hand van een klein logootje is ook zichtbaar waar de NFC-zone zich bevindt.

Op de bovenkant van het toestel heeft Sony de headset-aansluiting geplaatst, met ernaast een secundaire microfoon. Op de onderkant zitten geen aansluitingen of andere onderdelen. Zonde, want wij zijn van mening dat de USB-poort hier hoort te zitten. Dat is in ieder geval wel de positie waar fabrikanten van accessoires vanuit gaan.



De USB-poort zit op de linkerzijde van het apparaat, onder een klepje zodat het toestel waterdicht is. Op de linker zijkant zit ook een aansluiting voor een dockingstation en een inkeping waarin een polsbandje kan worden bevestigd.

Op de rechterzijde zit een tweede klepje, hier kunnen de microSD- en nano-simkaart geplaatst worden. In het midden zit de aan/uitknop, deze is op deze positie lekker bereikbaar. Op deze zijde zitten verder nog een volumeschakelaar en een fysieke cameraknop.

De Xperia Z3 kan net als alle voorgangers uit de Xperia Z-reeks niet geopend worden. Dat heeft mede te maken met de waterdichte behuizing, als deze geopend kan worden brengt dat meer risico’s met zich mee. Het heeft wel als consequentie dat de accu niet snel te verwisselen is, dit is tegenwoordig echter steeds gebruikelijker.