4min

Tags in dit artikel

, , ,

Geluid, scherm & accuduur

Geluid


De Xperia Z3 is voorzien van twee speakers, beide op de voorzijde van het toestel. Dat is in mijn opinie de beste locatie omdat je ze niet eenvoudig blokkeert met je handen of een ondergrond. Het geluid dat de speakers produceren is redelijk goed. Qua hoge tonen zou de Xperia Z3 echter een stuk beter kunnen presteren, het geluid is niet zo helder. Lage tonen zijn juist beduidend aanwezig, op het hoogste standje trilt de smartphone flink in je hand als er lage tonen in de muziek zitten.

Sony levert een MH750-headset met de Xperia Z3 mee. Bij ons recensie-exemplaar zat deze helaas niet in de verpakking, maar we kennen ‘m al van andere Xperia-modellen. Deze headset heeft een prima pasvorm en het geluid is redelijk gedetailleerd. Ook is er de mogelijkheid om geluid in hoge resolutie af te spelen via de Digital Sound Enhancement Engine-optie. Hierbij wordt het geluid in feite opgeschaald en zou het beter moeten zijn, maar bij een audiofiel kom je daar echt niet mee weg: de kwaliteit wordt er in principe nooit beter op als een techniek zelf elementen gaat toevoegen. Een slechte opname blijft een slechte opname. Sony beweert dat het geluid met deze techniek wordt weergegeven zoals de artiest het bedoeld heeft, maar ik hoor nauwelijks tot geen verschil.

Bij de Xperia Z2 leverde Sony een in-ear headset die omgevingsgeluid kon wegfilteren. Hoewel de Xperia Z3 die functionaliteit wel ondersteunt, levert Sony de headset dus niet opnieuw mee. Daarmee ontneemt het Japanse bedrijf de Xperia Z3 in dit opzicht een meerwaarde, want het filteren werkt erg goed.


Scherm


Sony heeft opnieuw voor een IPS LCD-scherm met een grootte van 5,2 inch en een resolutie van 1080 bij 1920 pixels gekozen. Met die gegevens komt de pixeldichtheid uit op 424 pixels per inch, ruim voldoende voor een erg scherp scherm. Sony gaf bij de presentatie van de Xperia Z3 aan dat het niet opteert voor Quad HD-schermen omdat deze te weinig voordelen opleveren, maar wel hun weerslag hebben op de accuduur.

Hoewel het scherm op papier in veel opzichten gelijk lijkt, zijn er wel verbeteringen doorgevoerd. Zo beweert Sony dat dit tot op heden het helderste scherm in een Xperia-smartphone is. Ook is de kijkhoek erg goed, maar daarover hadden we bij de Xperia Z2 ook niet bepaald te klagen. Als je echt op de kijkhoek let zie je het, maar het is geen wereld van verschil.

De kleurweergave van de Xperia Z3 is dankzij de Triliminos-technologie erg goed. Met deze techniek gebruikt Sony leds die de kleuren groen en rood bovengemiddeld goed weergeven, waardoor het kleurbereik vergroot wordt. Toch ogen de kleuren absoluut niet verzadigd, zoals we bij AMOLED-schermen geregeld zien. Wel moet ik opmerken dat zwartwaarden niet zo indrukwekkend zijn, daarin is AMOLED nog steeds de te kloppen partij.


Accuduur


De Xperia Z3 heeft een accucapaciteit van 3100 mAh en dat is 100 mAh minder dan bij de voorganger. Ondanks de kleinere capaciteit belooft Sony bij gemiddeld gebruik een standby-tijd van twee dagen. Hoewel sommige andere smartphones dat doorgaans ook wel kunnen halen, is Sony één van de weinige partijen die deze belofte ook daadwerkelijk uitspreekt. Uit de specificaties van het toestel blijkt overigens wel dat de maximale spreektijd een fractie korter is.

Het kan voorkomen dat twee dagen niet voldoende is, dan kan je ook nog gebruik maken van de Stamina-mode van Sony. Daarmee worden slimme aanpassingen doorgevoerd, zodat de accuduur nog verder oploopt. Zo schakelt de Xperia Z3 op basis van je locatie bijvoorbeeld de WiFi-module uit.

Voor de extreme gevallen is er ook de Ultra Stamina-mode, waarmee enkel basisfuncties beschikbaar blijven zodat je met het laatste restje van je accu toch bereikbaar blijft. In tegenstelling tot bij Samsung’s mode kan je ook geen gebruik meer maken van apps die internet nodig hebben. Met een volle accu schat de Xperia Z3 maar liefst 25 dagen te kunnen functioneren in de standby-mode. Helaas hebben we niet de tijd om dat te testen, maar al wijkt het iets af dan is het nog indrukwekkend.

Het is natuurlijk lastig te bepalen wat gemiddeld gebruik precies is, want dat varieert bij elke gebruiker immers ook dagelijks. Wij testen de accuduur op een vaste manier, door een video vanaf YouTube te streamen via WiFi en naderhand terug te rekenen wat dat per uur aan accupercentage kost. Daarbij stellen we de helderheid van het scherm aan de hand van een lichtmeter gelijk, andere zaken zoals draadloze verbindingen worden eveneens gelijk getrokken.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


De Xperia Z3 heeft voor een uur een dikke 11 procent nodig. Dat is een aardige prestatie voor een high-end Android-toestel.