3min

Hartslagmeter, vingerafdrukscanner & S Pen

Hartslagmeter


Zoals al eerder kort opgemerkt, zie ik weinig voordeel bij de hartslagmeter op de achterzijde van het toestel, of überhaupt op een smartphone. Je gaat gewoon niet op frequente basis of tijdens activiteiten je hartslag meten met zo’n sensor, wat is dan de toegevoegde waarde? Dit is zo’n ‘innovatie’ die wordt doorgevoerd met het "omdat het kan"-idee, zonder dat Samsung echt een idee heeft wat het er vervolgens mee aanmoet.

Ik ben benieuwd of de volgende Galaxy Note- en Galaxy S-smartphones opnieuw voorzien zijn van een hartslagmeter. Voor smartwatches twijfel ik er niet aan dat het een vitale functionaliteit is omdat er dan constante of frequente metingen kunnen plaatsvinden, voor smartphones ligt dat gewoon anders.


Vingerafdrukscanner


Een vingerafdrukscanner is op de recente iPhone’s van Apple en de Huawei Ascend Mate7 daarentegen een zeer prettige innovatie gebleken. Je legt je vinger op de scanner en je toestel wordt dankzij de vingerafdruk ontgrendeld. Het is redelijk veilig, eenvoudig en snel.

Dat dit erg afhankelijk is van de implementatie, mag duidelijk zijn. Samsung’s vingerafdrukscanner in de Galaxy S5 is bot gezegd gewoon slecht en bij de Galaxy Note 4 verandert daar niets aan. Het scannen van vingers kan bij deze afdrukscanner op heel veel manieren verkeerd gaan omdat je erover moet vegen in plaats van dat je je vinger erop legt.

Zo kan je beweging te schokkerig, te snel, te langzaam en te veel naar links of rechts zijn. Daarnaast mag je vinger ten opzichte van het toestel ook niet anders gedraaid zijn dan bij de initiële registratie het geval was. Het werkt allemaal vreselijk omslachtig, het is zeer foutgevoelig en het werkt vrij traag. Ik heb de vingerafdrukscanner als ontgrendelingsmethode al gauw weer uitgeschakeld. Voor het invoeren van wachtwoorden bij betalingen via PayPal kan het nog wel handig zijn, maar in plaats van een cijfercode is dit echt geen uitkomst.


S Pen


Wat schermgrootte betreft is de Galaxy Note-serie inmiddels al lang niet meer uniek, maar de S Pen is al sinds de introductie hét onderscheidende onderdeel. De concurrentie heeft in mijn optiek om wat voor reden ook nog zo goed als niets gedaan om Samsung in dat opzicht te evenaren, laat staan verbeteren. Samsung innoveert ondertussen rustig door en vergroot het gat daarom alleen maar.

Zo is de S Pen tweemaal zo drukgevoelig als die van de Galaxy Note 3. Je kan ook een foto maken van geschreven teksten en deze snel laten digitaliseren, om er vervolgens in S Note aan verder te werken. Soms is het zelfs mogelijk om tekst te gebruiken voor een zoekopdracht in een bepaalde app.


Ook kan je makkelijk bijvoorbeeld meerdere documenten of foto’s selecteren, om deze bijvoorbeeld vervolgens via een app te delen. Dat geldt ook voor data in je agenda, zodat je makkelijk je vakantie kunt inplannen, in dit geval wordt ook direct gevraagd om een notitie te maken waar je bijvoorbeeld invoert wat de activiteit betreft in waar deze zal plaatsvinden.

Je kan met de S Pen dingen die je met je vinger niet of nauwelijks kunt, maar lang niet alle gebruikers zullen hierop terugvallen. Nooit word je gedwongen om de pen te gebruiken en om eerlijk te zijn: Samsung doet ook weinig om het gebruik van de S Pen aan te moedigen of je er meer over te leren. De S Pen is krachtig, maar je vergeet ‘m makkelijk.