3min

Geluid, scherm & accuduur

Geluid


De Galaxy Note 4 heeft de speaker op de rug zitten, altijd een wat ongelukkige plek omdat deze makkelijk geblokkeerd wordt als het toestel op een vlakke ondergrond ligt. Samsung heeft echter een kleine verhoging bij de speaker aangebracht, zodat het geluid een stuk minder wegvalt door toedoen van vlakke ondergronden.

Het geluid dat de Galaxy Note 4 produceert is bovendien ook vrij krachtig. Op het hoogste volume verliest het wel wat aan kwaliteit, maar over het algemeen mag er toch niet geklaagd worden. Dit geldt ook voor de headset, waarvan het geluid en de pasvorm erg goed zijn. Wel viel het op dat de kabel wordt gezien als invoer, waardoor je soms per ongeluk het scherm bestuurt met je headset.


Scherm


De schermen van de toestellen uit de Galaxy Note-serie werden tot op heden steeds 0,2 inch groter bij een nieuwe versie. Ditmaal heeft Samsung echter vastgehouden aan een grootte van 5,7 inch. Daarover hoor je mij niet klagen, ik vind dit al veel te groot.

Wat wel verbeterd is, is de schermresolutie. De Galaxy Note 3 toonde een Full HD-resolutie, maar de Galaxy Note 4 beschikt over een Quad HD-scherm, ofwel 1440 bij 2560 pixels. Daarmee komt het Super AMOLED-scherm in de Galaxy Note 4 op een pixeldichtheid van 505 pixels per inch.

Maar helaas, die extra pixels blijken in vergelijking met de Galaxy Note 3 qua beeld nauwelijks een voordeel te bieden. Gewapend met een arsenaal aan hogeresolutiefoto’s ging ik de vergelijking tussen de Galaxy Note 3 en Galaxy Note 4 aan, om tot de conclusie te komen dat het extra detail vrijwel volledig wegvalt. Die opmerkelijke conclusie trok ik eerder ook al bij de LG G3 en is dus niet heel verrassend. Voor het menselijk oog is een pixeldichtheid van zo’n 300 pixels per inch op deze gebruiksafstand gewoon voldoende.

Daar komt natuurlijk wel bij dat een Quad HD-scherm meer energie vreet, ook zijn de zwartwaarden van de Galaxy Note 4 net een fractie minder goed dan die van de Galaxy Note 3, al zijn ze desondanks nog steeds prima, net als het scherm in zijn algemeen.

Het scherm is voorzien van een laag Gorilla Glass 3, dat prima bescherming levert. Het Gorilla Glass is niet minder of meer reflecterend dan bij de Galaxy Note 3, de smartphones zijn met een hoge schermverlichting gewoon goed bruikbaar in de buitenlucht.

Accuduur


De Samsung Galaxy Note 4 heeft de beschikking over een accu met een capaciteit van 3220 mAh. Dat is vrijwel evenveel als bij de Galaxy Note 3 het geval was. Wel zijn de ingewanden dus weer krachtiger geworden, maar dat kan gepaard gaan met een hoger rendement waardoor minder energie verloren gaat.

In onze accutest bekijken we hoeveel accucapaciteit benodigd is om een specifieke video vanaf YouTube te streamen. Dit doen we urenlang, maar we rekenen terug naar een percentage voor een uur. Hoe minder nodig is, hoe beter omdat het toestel dan langer meegaat op één lading. Voor deze test proberen we de instellingen van de toestellen zoveel mogelijk gelijk te trekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de helderheid van het scherm en de instellingen voor draadloze verbindingen.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


De Galaxy Note 3 vereiste destijds een accucapaciteit van 13 procent voor het streamen van de video, de Galaxy Note 4 zit daar een fractie onder. Ondanks de hogere schermresolutie heeft Samsung het accuverbruik dus goed onder controle. Dit zou bijvoorbeeld ook herleid kunnen worden tot de Snapdragon 805-chipset, doordat deze mogelijk energiezuiniger is. Qualcomm is echter niet overgestapt op een kleiner productieproces, dat is meestal aanleiding voor een zuinigere chip.

Bij normaal gebruik kan je met de Galaxy Note 4 zo’n twee dagen vooruit op één lading, maar Samsung heeft ook de geweldige Extreme Spaarstand in de Galaxy Note 4 ingebouwd. Deze mode verscheen eerder al in bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S5, hiermee kan je nog zo’n 24 uur vooruit op een resterende accucapaciteit van zo’n 10 procent. Dat bekoop je wel met de nodige concessies, maar als de nood aan de man is, is het in ieder geval fijn dat je nog bereikbaar bent.