3min

Introductie

Honor is een nieuw smartphonemerk dat zichzelf kortgeleden in Berlijn heeft gepresenteerd. Op papier is het een dochteronderneming van Huawei en dus eigenlijk een soort tweede merk. Zo wil het bedrijf echter niet gezien worden, de bedoeling is dat het een volledig losstaande divisie wordt. Uiteraard zullen afdelingen als productontwikkeling in China wel gedeeld worden, maar op het gebied van verkoop en marketing wordt Honor in alle landen losgekoppeld van Huawei.

Honor heeft namelijk een andere strategie dan het moederbedrijf en daar heeft het bedrijf echt op gehamerd bij de presentatie in Berlijn. Het nieuwe merk wil zich laten leiden door de gebruikers van hun producten. Honor wil snel schakelen en feedback en kritiek van gebruikers oppakken en in hun producten doorvoeren. Sommige verbeteringen zijn direct in bestaande producten door te voeren, andere pas later in nieuwe producten. Dat is vooral afhankelijk van of het een soft- of hardwarematige aanpassing is. Het nieuwe merk mikt vooralsnog vooral op Europa onder de naam Honor, in China blijft het merk door het leven gaan als Huawei Honor.


Het assortiment van Honor bestaat uit twee smartphones: de Honor 6 en de Honor 3C. Beide producten zijn echter niet compleet nieuw, ze lagen nog op de plank bij Huawei en zijn in China al verkrijgbaar sinds respectievelijk augustus 2014 en december 2013. Toch zijn de producten nog steeds wel interessant, mede door de prijsstelling.

In deze review behandel ik de duurdere van de twee toestellen, de Honor 6. Dit is een high-end toestel voor een midrange-prijs, een aanpak die we tegenwoordig wel vaker tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan Motorola, maar vooral aan de OnePlus One (review). De OnePlus One is misschien ook wel de grootste concurrent voor dit toestel.

Honor biedt met de Honor 6 een toestel aan dat beschikt over een octa-core chip van HiSilicon, een andere dochteronderneming van Huawei. Het gaat om de Kirin 920, deze chip kwamen we nog niet eerder tegen, in de Huawei Ascend Mate7 (review) zat een Kirin 925 en in de Ascend P7 een Kirin 910T. Op basis van de naamgeving verwacht ik prestaties die er tussenin liggen, maar daarover zullen de benchmarks duidelijkheid moeten verschaffen. Als we het toestel van buiten bekijken zien we dat er is gekozen voor een 5 inch Full HD-scherm (1920 x 1080 pixels), wat op dit moment min of meer het standaardformaat is van smartphones op dit moment. Het toestel beschikt verder over een 13 megapixel-camera aan de achterzijde en een 5 megapixel-camera aan de voorzijde. Op papier mankeert er niets aan dit toestel.

Als we vervolgens naar de prijs kijken, dan zien we dat Honor het toestel in de markt zet voor 299 euro. Dat is scherp, maar niet zo scherp als de OnePlus One (269 euro). Dat toestel is echter nog steeds zeer moeilijk verkrijgbaar, dus op dit moment is Honor de bovenliggende partij. Mocht daar verandering in komen, dan zal Honor er in mijn optiek niet aan ontkomen om de prijs te laten zakken.

Model Prijs (afgerond)
Honor 6 300 euro
Huawei Ascend P7 (review) 310 euro
LG G2 (review) 320 euro
Nexus 5 (review) 335 euro
Sony Xperia Z1 (review) 345 euro
Nokia Lumia 930 (review) 440 euro
Samsung Galaxy S5 (review) 480 euro
HTC One M8 (review) 530 euro

Als we kijken naar de bovenstaande toestellen, dan valt op dat alle vergelijkbare toestellen gewoon duurder zijn. Op het moment dat ik toestellen onder de 300 euro aan deze tabel ga toevoegen, zijn dat toestellen die hardwarematig ernstig tekort schieten ten opzichte van de Honor 6.

Theoretisch gezien springt Honor dus in een gat. Maar eerlijk is eerlijk, steeds meer gebruikers kijken niet langer naar de inwendige chips en zijn al tevreden bij het woord quad-core of in dit geval octa-core. Gebruikers kijken meer naar het uiterlijk, formaat en wellicht de kwaliteit van de camera’s. Snelheid begint langzaam van ondergeschikt belang te raken door de innovaties van de afgelopen jaren op dat gebied. Ondanks dat biedt Honor gewoon een hele goede verhouding tussen de prijs en prestaties.