4min

Tags in dit artikel

, , ,

Uiterlijk, bouwkwaliteit & gebruikservaring

Uiterlijk


Zoals op de vorige pagina vermeld heeft HP de Chromebook 14 in vier kleuren in het assortiment. Wij ontvingen van HP de versie die met afstand het saaist oogt, namelijk de grijze editie. Maar vanuit zakelijk oogpunt is het natuurlijk wel zinnig om ook een wat neutralere uitvoering in de markt te zetten, dus het is HP alleszins vergeven. Wil je liever een opvallende laptop, dan kies je gewoon voor één van de andere drie uitvoeringen.

Als ik de kleur van de behuizing verder laat voor wat het is, dan moet ik zeggen dat de Chromebook een net ontwerp heeft. HP heeft voor de behuizing wel enkel gebruikgemaakt van plastic, maar door vlakken van verschillende kleurtinten en afwerkingen te voorzien wordt het toch een mooi geheel. Bij onze laptop heeft de binnenkant van de body bijvoorbeeld een zilveren kleur. De buitenkant van het deksel is gebroken wit en de rest heeft een grijstint, waarbij in het plastic voor het scharnierpunt ook subtiele glitters verwerkt zijn. De onderkant van de body is bovendien van een putjespatroon voorzien.


Bouwkwaliteit


Hoe leuk het uiterlijk ook is, de plastic behuizing weet wat betreft bouwkwaliteit helaas geen hoge ogen te gooien. Alle onderdelen zitten wel redelijk netjes in elkaar, maar de stevigheid is natuurlijk niet van hetzelfde niveau als bij een metalen behuizing.

Tijdens het typen voel je bijvoorbeeld dat de body bij elke aanslag wat ingedrukt wordt en het scherm is eenvoudig te buigen. Het scharnier is daarentegen dan weer aardig stroef zodat het scherm niet buitensporig lang staat te klapperen als je de hoek verandert.

Gebruikservaring


De Chromebook 14 is natuurlijk voorzien van Chrome OS en dat besturingssysteem is in zijn geheel gericht op toepassingen in de webbrowser. Het besturingssysteem was bij zijn introductie zijn tijd ver vooruit, maar niet per se in positieve zin. Veel toepassingen waren destijds namelijk nog niet vanuit de webbrowser te gebruiken, maar inmiddels wordt het nadeel met de dag kleiner. Stap je over vanaf OS X of Windows, dan moet je wel even nagaan of je alles wat je wilt doen vanuit de browser kunt doen. Voor sommige toepassingen hoef je overigens niet ten allen tijde te beschikken over een internetverbinding, zo kan je prima documenten bewerken in Google Docs, ook als er geen verbinding is.

Zoals bij vrijwel elke moderne laptop het geval is, is ook de Chromebook 14 voorzien van een relatief grote touchpad die multitouch-commando’s ondersteunt. Zo kan je scrollen door met twee vingers te slepen, en door met drie vingers van je af te vegen krijg je een overzicht van verschillende vensters. Eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat het handig was geweest als Google hierbij ervoor had gekozen om verschillende tabbladen van Chrome een aparte weergave te geven omdat je zoveel vanuit de browser zal doen. Door horizontaal met vier vingers te vegen wissel je wel ontzettend makkelijk naar een ander tabblad.



Het toetsenbord typt lekker, afgezien van de bij de bouwkwaliteit besproken flexibiliteit. Ik schrijf mijn laptop-reviews altijd grotendeels op de bewuste laptop en bij de Chromebook 14 ondervond ik daarbij geen problemen. Het is wel jammer dat er geen toetsenverlichting aanwezig is, maar door de prijs is dat wel te verantwoorden. Dat neemt niet weg dat het een fijne toevoeging zou zijn.

De speakers van de Chromebook 14 zijn aan de onderkant van de behuizing gesitueerd. Dat betekent dat het geluid bijvoorbeeld tegen een tafelblad afgeketst kan worden voor een wijdere verspreiding, maar als je de laptop op de schoot hebt wordt het juist weer wat gedempt. Het geluid is niet bijster goed en op hoog volume zelfs een beetje schel en ongedetailleerd, maar het kan er wel mee door. Ik vind het persoonlijk echter geen pretje om bijvoorbeeld muziek te luisteren op deze laptop, daar is het geluid gewoon echt niet goed genoeg voor.


HP heeft gekozen voor een scherm van 14 inch met een resolutie van 1366 bij 768 pixels. Dat is niet al te hoog, maar voor deze prijsklasse is het acceptabel. Verwacht echter niet dat je ogen gestreeld zullen worden door detail, heb je bijvoorbeeld een smartphone en/of tablet met een hoge resolutie, dan is het best even wennen als je aan de laptop gaat zitten. De kijkhoek van het scherm is zeker in verticaal opzicht erg slecht, in horizontaal opzicht is het wel beter maar goed is heel wat anders. HP koos ook voor een scherm met een matte laag, dat betekent dat de Chromebook 14 goed te gebruiken is wanneer er licht op het scherm valt. Ten opzichte van de Acer Chromebook C720P is het wel jammer dat er geen (optioneel) touchscreen aanwezig is, die laptop is namelijk even duur.