2min

Tags in dit artikel

, , ,

Prestaties & accuduur

Prestaties


Met Chromebooks is het lastig om prestaties te meten omdat er geen lokale applicaties zijn. Daarvoor maken we zodoende gebruik van verschillende web-apps die de prestaties tot op zekere hoogte kunnen meten. Deze prestaties zijn echter ook afhankelijk van de versie van de webbrowser, welke bij elke Chromebook die we testen weer hoger en vaak ook sneller is.

In Futuremark Peacekeeper kan de Chromebook 14 voor systemen van zijn soort niet echt imponeren. De score is ook beduidend slechter dan die van de vorige Chromebook 14. De Intel-chipset was dus veel krachtiger dan die van Nvidia. Gelukkig is rekenkracht bij Chromebooks niet écht een issue.


Accuduur


Wij testen de accuduur van laptops aan de hand van een YouTube-video die via WiFi wordt gestreamd, waarbij we belangrijke zaken zoals schermverlichting en het volume zoveel mogelijk gelijktrekken om de vergelijking met andere laptops zo eerlijk mogelijk te maken. Uiteindelijk berekenen we wat een laptop per uur aan accucapaciteit verbruikt.

De Chromebooks staan niet bekend om hun hoge energieverbruik en kunnen op een lading vaak veel langer mee dan systemen met Mac OS X of Windows. Het zal interessant zijn om te zien of de Chromebook 14 zijn voorganger kan verslaan, dan hebben we namelijk ook een goed idee van hoe energiezuinig de Tegra K1-chipset is.


In onze test scoort de nieuwe Chromebook 14 ongeveer even goed als zijn voorganger. Van een échte vooruitgang is dus helaas geen sprake, maar de Nvidia-chipset is in ieder geval niet minder zuinig dan de voorganger van Intel. Op één lading kan de Chromebook 14 dus bijna acht uur mee.