3min

Tags in dit artikel

, ,

De Jabra Sport Life-app

Sport Life-app


Jabra levert zelf ook een app met de Pulse. Met Jabra Sport Life krijg je een app die volledig op de Sport-lijn van Jabra is toegespitst. Je kan trainen volgens verschillende programma’s en op het moment van schrijven worden er acht activiteiten ondersteund: fietsen, hardlopen, hardlopen op een loopband, hiking, schaatsen, skiën, wandelen en wandelen op een loopband. Desgewenst kan je ook zelf een activiteit toevoegen, maar dat is vooral bedoeld om het overzicht te bewaren als je iemand met veel verschillende sporten bent.

De app trapt af met enkele vragen over je geslacht, lengte, gewicht en leeftijd, gevolgd door een korte test waarin je hartslag wordt gemeten. Deze zaken zijn natuurlijk bedoeld om uitgelezen waarden zo persoonlijk mogelijk te maken, ook worden activiteiten aangepast.


Persoonlijk ben ik niet helemaal weg van de app en dat komt met name door het uiterlijk. Het oogt allemaal erg simpel, maar het sluit dan weer niet feilloos op de moderne trend van platte interfaces aan. Er worden bijvoorbeeld wat minder gepaste kleurverlopen gebruikt en daardoor oogt het niet bepaald gelikt. Waar de hardware van Jabra over het algemeen erg goed oogt, is er bij het ontwerp van software nog steeds veel winst te behalen.

Jabra Sport Life geeft je de mogelijkheid om de weergave van vastgelegde data aan te passen, zo kan je bijvoorbeeld zelf kiezen wat voor gegevens je tijdens een activiteit wilt zien. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de verstreken tijd, afgelegde afstand, verbrande calorieën, hartslag en snelheid. Tijdens het fietsen kan je ook nog de cadans laten weergeven. Je kan kiezen uit een scherm met ruimte voor twee of zeven waarden, wat je zelf maar wilt.

Je kan ook kiezen vanuit welke bron muziek moet worden aangeleverd. Op de iPhone kies je dan bijvoorbeeld uit iTunes, Jabra Music of een bron die momenteel al gebruikt wordt, wat bijvoorbeeld Deezer of Spotify kan zijn. Het voordeel van Jabra Music is dat de muziek wordt geüpscaled naar Dolby-geluid en equalizers voor specifieke Jabra-producten zoals de Sport Pulse bevat. Daardoor wordt de weergave aanzienlijk gedetailleerder, maar ook in dit geval is de app minder mooi.

Functioneel gezien is de Jabra Sport Life-app niet helemaal top omdat er maar een beperkt aantal activiteiten wordt ondersteund. Wel heeft de app een mogelijkheid om activiteiten als .CSV-bestand te exporteren zodat je ze eventueel kunt importeren in andere diensten.


Ook zijn er drie fitnesstests om aan de hand van je hartslag vast te stellen hoe je gezondheid ervoor staat en activiteiten verder aan te passen. Het gaat om de Rockport-, Orthastic Heart Rate- en Resting Heart Rate-test. Met de Rockport-test wordt aan de hand van een wandeltochtje van 1 mijl (1,61 kilometer) vastgesteld wat je VO2-maximum is, ofwel het vermogen tot zuurstofopname van je lichaam. Ook wordt afgezet hoe die waarde zich verhoudt ten opzichte van je leeftijd, gewicht en geslacht. Met de Orthastic Heart Rate-test wordt bekeken of je lichaam niet overbelast is aan de hand van een rustsessie van een kwartier, waarna je vijftien seconden gaat staan en een waarde voorgeschoteld krijgt. Met de Resting Heart Rate-test wordt middels een rustsessie van twee minuten bekeken wat je hartslag in rust is, aan de hand daarvan wordt bepaald wat jouw trainingszones en calorieverbranding is.

Zoals vermeld heeft de Sport Pulse een knop op één van de oortjes. Hiermee kan je de Sport Life-app opstarten, een activiteit beginnen en pauzeren en een update opvragen of aan/uitzetten. Dat werkt allemaal best prima, maar helaas niet als je een andere app gebruikt.

Gebruik je nog geen app voor sport-activiteiten, dan is de Sport Life-app absoluut een optie. Jabra heeft mij persoonlijk nog niet geheel kunnen overtuigen om over te stappen van RunKeeper. Desalniettemin blijft Jabra Sport Life op mijn telefoon staan, om de verschillende fitness-tests uit te kunnen voeren. Die vind ik namelijk wel zeer interessant.