4min

Tags in dit artikel

, , ,

Tizen op de Gear S

Het besturingssysteem van de Gear S is speciaal voor deze smartwatch ontworpen. In de basis zijn er wel wat raakpunten met Android Wear. Zo kan je de verschillende schermen ook als kaarten beschouwen.

Om te beginnen heb je het hoofdscherm, met daarop een klok. Eventueel kan je andere klokken kiezen, desgewenst ook met extra functionaliteit zoals de weergave van het aantal gezette stappen, de weersverwachting, afspraken in je agenda, het aantal ontvangen meldingen en de resterende acculading. Je kan de wijzerplaat wijzigen door er even op te drukken en vervolgens door een overzicht met opties te vegen om jouw favoriet te vinden. Bij sommige wijzerplaten kan je er nog voor kiezen om bepaalde eigenschappen aan te passen, zoals de weergave van de zojuist opgesomde elementen.


Veeg je op de wijzerplaat van boven naar beneden, dan komt een overzicht met verschillende regelaars voor bijvoorbeeld de schermverlichting en het geluid tevoorschijn. Als je op andere schermen deze beweging maakt, wordt dit venster niet geopend maar ga je terug naar de wijzerplaat. Dat is enigszins inconsequent, maar niet onoverkomelijk. Door met twee vingers tweemaal op het scherm te tikken kan je overigens alsnog een soortgelijk scherm openen, wat mij betreft had Samsung één van deze commando’s moeten kiezen en het daarbij moeten houden.

Links van de wijzerplaat zit een venster waarin de meldingen vanuit je telefoon worden verzameld, maar wel enkel vanuit bepaalde apps. Rechts van de wijzerplaat zitten enkele widgets, bijvoorbeeld de agenda, muziekweergave, schakelaars voor zaken als bluetooth en WiFi, nieuws, S Health-app en het weer. Je kan zelf instellen welke widgets je wilt zien, maar er geldt wel een maximum van vijf. De widget met nieuws ververst helaas niet automatisch, maar enkel wanneer op je op de laadknop drukt.


Veeg je op de wijzerplaat van beneden naar boven, dan krijg je een overzicht van alle geïnstalleerde applicaties te zien, met bovenaan een knop voor een overzicht met de meest recent geopende apps en onderaan een knop waarmee op je telefoon Samsung Apps wordt geopend om extra apps te installeren.

Apps


Standaard beschikt de Gear S al over zestien applicaties. Over het algemeen zijn dat natuurlijk zeer simpele dingen zoals Alarm, Berichten, Contacten, E-mail, Galerij, Muziekspeler, Nieuws, Planning en Weer. Deze apps spreken redelijk voor zich en zijn aardig overzichtelijk ingedeeld. Soms is het nodig om tekst in te voeren, dan krijg je een hilarisch klein toetsenbordje in beeld, waarmee in mijn geval bij zo’n 50 procent van de aanslagen de verkeerde letter wordt geselecteerd.

Er is ook een aantal geavanceerdere applicaties, zoals bijvoorbeeld S Health. Daarmee kan je inzien hoeveel stappen je vandaag al hebt gezet, ook is er een klein overzicht van de afgelopen dagen. Je kan een training beginnen, met de keuze uit fietsen, rennen, trektocht en wandelen en het is ook mogelijk om je slaap te monitoren.

Dankzij de verschillende sensoren kan je met S Health ook je hartslag en de UV-waarde van de zon meten, dat laatste is handig om te kijken of je je bijvoorbeeld moet insmeren of zelfs beter helemaal uit de zon kan wegblijven. Beide sensoren worden niet op automatische basis geraadpleegd. Dat is jammer, want dergelijke tussentijdse metingen kunnen mijns inziens na verloop van tijd interessante inzichten geven. Natuurlijk zouden ze wel enige accucapaciteit vereisen en dat is wellicht de reden dat fabrikanten hier vooralsnog niet op inspringen.


Ook de Navigator-app is vrij geavanceerd, het duurt ook lang om deze op te starten. Op basis van kaarten van Nokia’s HERE-dienst kan je navigeren naar een plaats van bestemming. Daarvoor moet je de HERE-app wel ook op je smartphone hebben staan. Deze app is wel speciaal bedoeld voor gebruik met openbaar vervoer en de benenwagen, niet wanneer je zelf aan het stuur zit. Je kan een route opzoeken vanaf je telefoon, of vanuit de Gear S zelf. Het werkt wel, maar echt ideaal vind ik het allemaal toch niet.

Extra apps


In de Galaxy Apps-winkel op je telefoon kan je al flink wat apps terugvinden, alsook extra wijzerplaten. Dat laatste is wat mij betreft ook geen overbodige luxe, want van het uiterlijk van veel van de wijzerplaten die Samsung heeft toegevoegd word ik nou niet echt blij.

Echt geweldig is het aanbod van apps overigens nog niet, je moet maar net geluk hebben dat de app waar je naar zoekt er bij staat. Zo staat mijn favoriete sport-app RunKeeper er bijvoorbeeld nog niet bij. Apps van populaire diensten zoals Facebook, Gmail, Instagram, Twitter en WhatsApp zijn er op dit moment eveneens nog niet.