3min

Tags in dit artikel

, , ,

Conclusie

Over de gehele linie heeft Samsung met de Gear S op het gebied van smartwatches duidelijk nieuwe vorderingen gemaakt. Maar ook de Gear S is geen product voor de massa. Het horloge is bijvoorbeeld vrij fors en de aanschafprijs is erg hoog. Dat is natuurlijk het resultaat van de geavanceerde techniek die zich onder de motorkap bevindt.

Het gebogen scherm zorgt ervoor dat de Gear S wel goed om de arm zit, het scherm heeft ook voor het eerst een resolutie die gewoon hoog genoeg is om op normale afstand geen afzonderlijke pixels te zien. De Gear S heeft voor een smartwatch het beste scherm tot nu toe. De accuduur is redelijk goed, soms kan je twee dagen op één lading halen en het is ook slim dat Samsung een extra accu in de lader heeft gebouwd zodat je ook een stukje kunt laden wanneer je geen stopcontact voor handen hebt.

Samsung heeft weer gekozen voor Tizen, maar dat besturingssysteem blijkt toch wel redelijk zwaar voor de Gear S. Bij het navigeren door de menu’s loop je vaak tegen stotterende animaties en te lange wachttijden op. Ook zijn er nog niet veel interessante apps beschikbaar, wat dat betreft zijn Android Wear-horloges in potentie interessanter, omdat er naar mijn verwachting een grotere community van ontwikkelaars in geïnteresseerd is.

Zoals bij Samsung helaas gebruikelijk is, werkt de Gear S enkel samen met recente Android-smartphones van het merk zelf. Heb je er geen, dan kan je de Gear S niet gebruiken. Ook is het opmerkelijk dat Samsung pretendeert dat de Gear S een zelfstandig apparaat is, maar dat je voor het installeren van apps en de eerste activatie alsnog een telefoon nodig hebt. Ook krijg je zonder gekoppelde smartphone geen notificaties vanuit diensten als Facebook, Instagram, Twitter en WhatsApp als je geen smartphone hebt gekoppeld, omdat er geen apps voor zijn ontwikkeld.

Als het je ding is, kan je de Gear S desondanks deels zonder smartphone gebruiken omdat er een simkaart voor een 3G-verbinding in geplaatst kan worden. Omdat er ook een losse GPS-module, bluetooth en lokale opslagruimte voor muziek aanwezig is, kan je de Gear S perfect gebruiken tijdens activiteiten zoals fietsen of hardlopen.

Al met al is de Gear S gewoon een beetje een raar product. Samsung heeft wederom iets nieuws geprobeerd, ditmaal door een vrij groot scherm te gebruiken en een poort voor een simkaart te integreren. De Gear S doet een aantal dingen goed, maar vooral dankzij de erg hoge prijs vind ik deze smartwatch geen algemene aanrader en blijft het gimmick-gehalte vrij hoog.

In principe is de Gear S wel de meest uitgebreide smartwatch tot op heden, maar niet de meest prettige. Samsung kan de Gear S wel prima als uitgangspunt nemen voor de ontwikkeling van nieuwe versies, die in 2015 ongetwijfeld zullen volgen.
7.0
  • Accu in de oplader, dus opladen zonder stopcontact;
  • Relatief goede accuduur;
  • Tizen werkt redelijk intuïtief;
  • Schermresolutie is hoog genoeg;
  • Horloge sluit dankzij gebogen scherm redelijk goed om de arm;
  • Kan door eigen simkaart dingen zoals bellen geheel zelfstandig..
  • ..maar is zonder smartphone toch veel minder bruikbaar;
  • Werkt alleen met recente Android-smartphones van Samsung;
  • Waardes van stappenteller absoluut ongeloofwaardig;
  • Weinig interessante apps beschikbaar;
  • Erg duur voor een smartwatch;
  • Door speling werkt sluiting vaak lastig;