3min

Tags in dit artikel

, ,

Uiterlijk en gebruiksgemak: stevig en comfortabel

Asus Zenbooks staan bekend om hun elegante en fraaie ontwerp, en daar is deze UX305FA absoluut geen uitzondering op. Vorige generaties Zenbooks zien er, vergeleken met deze UX305FA, ineens erg groot en onhandig uit. De UX305FA is namelijk maar 12 mm dik waar eerdere Zenbook modellen rond de 18 mm zaten. De UX305FA heeft niet alleen zijn uiterlijk mee, hij is ook relatief licht met zijn 1,2 kilo.


De behuizing van de UX305FA is gemaakt van aluminium, hierdoor krijgt het apparaat een premium uitstraling en voelt hij erg solide aan. Ik heb hem meerdere malen expres een aantal keer aan één punt opgepakt om te kijken of hij zou buigen, maar de UX305FA bleef zo recht al een kaars. Ook de achterkant van het scherm en het toetsenbord, plekken die bij plastic-gebaseerde laptops berucht zijn om hun buigbaarheid, kreeg ik niet ingedrukt.


Het toetsenbord van de UX305FA tikt bijzonder lekker weg, waarschijnlijk doordat hij niet meebuigt. Ik heb er met gemak uren op gewerkt, jammer alleen dat het toetsenbord niet over achtergrondverlichting beschikt. In het donker zie je dus niet waar je vingers terecht komen. Doorwerken tijdens een nachtvlucht zit er dus niet in, tenzij je het licht aan doet, maar daar houden medepassagiers meestal niet zo van. Om zo efficiënt als mogelijk met alle kostbare energie om te gaan, is de UX305FA voorzien van een omgevingslicht sensor. Het scherm wordt, naarmate het lichter of donkerder wordt, automatisch in helderheid aangepast. De touchpad van de UX305FA is bijna net zo comfortabel als het toetsenbord en kan dus moeiteloos voor langere duur worden gebruikt. Asus levert overigens software bij de UX305FA waarmee multi-touch gebaren kunnen worden gedefinieerd.


Ondanks dat de UX305FA zo dun is, is het Asus gelukt om de UX305FA van relatief veel aansluitingen te voorzien. Aan de linkerzijkant zitten twee USB 3.0-poorten en een SD-kaartlezer. Aan de rechter zijkant zit slechts één USB 3.0 poort, maar die kan wel gebruikt worden om er andere apparaten mee op te laden, zelfs als de UX305FA uitgeschakeld is. De Zenbook UX305FA is ook voorzien van een micro HDMI connector om hem aan een extern scherm te koppelen. Helaas bleek er niet genoeg ruimte te zijn voor een ethernet-poort. Gelukkig levert Asus daarom netjes, zoals het hoort, een USB- naar Ethernet-adapter mee. Je krijgt er zelfs nog een eenvoudig, maar functioneel, hoesje bij.

Omdat de Asus Zenbook UX305FA zo’n ontzettend slank ontwerp heeft meegekregen, klinken de ingebouwde speakers een beetje blikkerig. De geluidskwaliteit is zeker niet slecht, maar ik mis iets wat ook maar lijkt op lage tonen. Omdat het zulke kleine en platte speakers zijn, valt het maximale volume ook een beetje tegen. Daarbij helpt het natuurlijk ook niet dat Asus ze aan de onderkant heeft gepositioneerd.