3min

Tags in dit artikel

, ,

Benchmarks: ongeschikt voor zware werk

Om erachter te komen hoe alle hardware binnenin de UX305FA samenwerkt en tot welke daadwerkelijke prestaties dat leidt, heb ik een set van drie benchmarks gedraaid. Om de vergelijking niet alleen eerlijk, maar ook nog een beetje interessant te houden, is de UX305FA vergeleken met niet alleen soortgelijk geprijsde apparaten, maar ook duurdere concurrenten.

Ik ben begonnen met PCMark, een pakket dat toch wel tot een standaard in de Windows benchmark-industrie gerekend kan worden. PCMark geeft een accuraat overzicht van de prestaties bij zowel typisch thuisgebruik als in een meer zakelijke omgeving. Uit deze benchmark blijkt dat de processor van de UX305FA krachtig genoeg is om concurrerende modellen te verslaan. Helaas moet hij ook zijn meerdere erkennen in notebooks die zijn uitgerust met Intel’s vorige generatie Core i5 en Core i7 processoren



Volgens Cinebench, waarbij met name de CPU en GPU grondig gemeten worden tijdens zwaar rekenwerk, blijken de prestaties van de UX305FA helaas toch wel erg tegen te vallen.



Wanneer ik vervolgens 3DMark gebruik om met name de grafische capaciteiten in kaart te brengen, worden de resultaten en de rangorde van Cinebench bevestigd.



Aan de hand van deze benchmarks kan ik niets anders dan tot de conclusie komen dat de Asus Zenbook UX305FA een prima notebook is voor het lichte thuis- en kantoorwerk, maar niet voor zwaardere taken zoals gamen of HD foto- en videobewerking. Daarvoor is de Microsoft Surface Pro 3 een veel betere keuze.