2min

Tags in dit artikel

, ,

Accuduur: indrukwekkend

Asus heeft de Zenbook UX305FA voorzien van een accu met een relatief hoge capaciteit van 45Wh. Om de accuduur van de UX305FA in kaart te brengen, heb ik het apparaat onderworpen aan een test waarbij er over een langere periode een video wordt afgespeeld van YouTube over een WiFi-verbinding in 1080p-kwaliteit (Full HD). Vervolgens wordt berekend hoeveel accucapaciteit het kost om één uur video te bekijken.

Aan de hand van de testresultaten blijkt dat de Zenbook UX305FA zo’n 7 uur lang non-stop Full-HD videomateriaal kan afspelen over een WiFi-verbinding. Met deze score gaat hij langer mee dan veel eerder gereviewde modellen. De concurrentie komt voornamelijk van Chromebooks, maar deze kunnen zowel qua prestaties als functionaliteit niet tippen aan deze Asus Zenbook.


De meeste mensen gebruiken hun notebook hoogst waarschijnlijk niet continue, aan één stuk door. Als gevolg daarvan schakelt de UX305FA bij een doorsnee dag thuis of op kantoor, ook wel eens in een energiebesparende modus. Op basis van deze aanname hebben we berekend dat de UX305FA het bijna 12 uur vol kan houden. En dat is een indrukwekkende prestatie, zeker voor een relatief goedkoop apparaat.

Om enigszins te kunnen verklaren waar deze imposante accuduur aan te danken is, kwam ik erachter dat de UX305FA gebruik maakt van een relatief nieuwe technologie genaamd panel self refresh. In een notendop komt het erop neer dat wanneer er geen nieuwe informatie op het scherm bijkomt, zoals wanneer je een document leest, de GPU en alle bijbehorende onderdelen en elektronica tijdelijk uitgeschakeld worden. Hierdoor kan op kostbare energie worden bespaard, wat klaarblijkelijk leidt tot een langere accuduur.