2min

Benchmarks (systeem)

Om met meer zekerheid te kunnen bepalen wat de gevolgen zijn van Samsung’s hardware keuze, heb ik beide modellen onderworpen aan twee systeembenchmarks en wat grafische tests. De resultaten zijn vervolgens vergeleken met die van concurrerende, soortgelijke smartphones.

Allereerst Geekbench, een benchmark die zich voornamelijk richt op de ruwe rekenkracht en snelheid van de processor en het werkgeheugen. Geekbench gebruikt daarvoor realistische scenario’s om metingen te doen. Bovendien kan Geekbench goed omgaan met multi-core processors en ondersteunt het zowel 32-bit als 64-bit hardware. De resultaten zijn helaas teleurstellend, beide toestellen behoren tot de groep van langzaamste midden- en laagsegment smartphones die op dit moment te koop zijn.

Benchmark: Crossplatform: Geekbench 3 – Multicore


Zowel de A3 als de A5 presteren zo ongeveer gelijk aan de Huawei Ascend P7 (review) en de Sony Xperia T3 (review), waarbij de Ascend P7 nog net wat beter is. Dat is niet zo best voor Samsung, want de Huawei Ascend P7 zit qua prijs precies tussen de Galaxy A3 en Galaxy A5 in en kost zo’n 300 euro. Daarnaast beschikt de Ascend P7 ook over een hoogwaardige behuizing, maar dan van glas.

Benchmark: AnTuTu Benchmark 5 – Total


Na Geekbench heb ik AnTuTu gedraaid op de Galaxy A3 en Galaxy A5 om de CPU, RAM, GPU en I/O prestaties nog beter in kaart te brengen. Ook hier soortgelijke, teleurstellende resultaten. Al weet de Ascend P7 het gat een stuk groter te maken met de Galaxy’s van Samsung.