2min

Benchmarks (grafisch)

Uiteraard heb ik ook gekeken naar wat de Galaxy A3 en Galaxy A5 grafisch in huis hebben. Daarvoor ben ik begonnen met GFXBench om de maximale grafische 3D prestaties te meten. De testresultaten worden hier in aantal frames per seconde weergegeven. Hoe meer frames, des te sneller de hardware. Wederom lukte het beide toestellen niet om indruk te maken.

Benchmark: GFXBench 2.7 T-REX (C24Z16 offscreen)


Eigenlijk worden zowel de Galaxy A3 als de Galaxy A5 gewoon afgedroogd in deze benchmarks. Grafisch hebben deze twee smartphones helemaal niets om trots op te zijn.

Benchmark: Crossplatform: 3DMark – Ice Storm Unlimited


Naar aanleiding van de testresultaten van alle benchmarks kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat zowel de Samsung Galaxy A3, als de iets duurdere Galaxy A5 een serieus tekort aan rekenkracht hebben. Mocht je nou overwegen om één van deze apparaten aan te schaffen voor slechts wat licht thuis en/of zakelijk gebruikt, dan is dit tekort geen direct nadeel. De gebruikersinterface werkt namelijk erg soepel en de Galaxy A3 en A5 hebben wel degelijk genoeg power in huis om comfortabel mee te kunnen browsen, mailen etc. Gezien de prijs van de Huawei Ascend P7 is dat echter een serieuze tegenkandidaat.

Ben je echter op zoek naar een smartphone om meer mee te doen dan alleen het lichte werk, zoals zwaardere apps, spelletjes of veel multitasking, dan kom je al snel tot de conclusie dat deze toestellen daar gewoonweg niet geschikt voor zijn.

Er is overigens nog wel iets van hoop voor de prestaties van de Galaxy A3 en A5. Beide apparaten zijn namelijk vanuit de fabriek voorzien van een vrij oude Android versie, namelijk 4.4 KitKat. Deze versie biedt nog geen volledige ondersteuning voor 64bit hardware, zoals de Snapdragon 410 die in de Galaxy A3 en A5 zit. Zodra Samsung nou eindelijk eens een upgrade naar Android 5.0 aanbiedt, is er een kans dat de prestaties toenemen. Verwacht er echter niet teveel van. Wat er niet in zit, kan er namelijk ook niet uitkomen.