3min

Introductie

De afgelopen jaren heeft LG zich consistent gemanifesteerd als een laatkomer op het feestje van de high-end smartphones. Het is ongetwijfeld een tactiek waarover nagedacht is, maar of dit ook goed werkt is absoluut de vraag. Concurrenten zoals HTC, Huawei, Samsung en Sony hebben de markt immers al overspoeld met hun nieuwe toptoestel. Hoewel LG zich al jarenlang bedient van gloednieuwe hardware, is het Zuid-Koreaanse merk nog niet uitgegroeid tot een partij waarvoor de gemiddelde consument nog even de lancering van het nieuwe product zal afwachten. Die status is toch vooral voorbehouden aan Apple en Samsung.

Met de G3 wist LG vorig jaar echter wel indruk te maken. De Android-interface was destijds -op de reguliere interface van Google na- bijvoorbeeld de beste op de markt. De laser autofocus-functie voor de camera was een primeur, zo ook het scherm met Quad HD-resolutie. De accu was bovendien gemaakt van grafiet, wat efficiënter zou moeten zijn dan gewoon lithium. Maar primeurs zijn niet per se de sleutel tot succes. Zo bleek het Quad HD-scherm het voordeel van de efficiënte accu op te heffen, terwijl de meerwaarde van de hoge resolutie niet uit de verf kwam. Samen met Samsung was LG destijds ook de enige partij die nog gebruikmaakte van plastic voor de behuizing; een serieuze deuk in het hoogwaardige gevoel dat een dure smartphone met zich mee hoort te brengen. Daartegenover stond dan weer dat de G3 wel één van de goedkoopste high-end smartphones was.


Dat laatste aspect valt met de LG G4 echter weg. Ondanks dat het toestel gewoon weer van plastic is gemaakt, is de adviesprijs nu in ongeveer dezelfde categorie als die van de concurrenten. Opmerkelijk, want zelfs Samsung is met de Galaxy S6 van metaal en glas inmiddels overstag wat betreft hoogwaardige materialen. LG biedt de G4 wel in varianten met een achterzijde van bruin of zwart leer, om niet faliekant uit de boot te vallen.

In vergelijking met de G3 is de G4 qua afmetingen een fractie groter, de schermgrootte blijft desondanks gelijk. De ratio van scherm/behuizing neemt daardoor voor het eerst sinds jaren af. Bij de G3 besloeg het scherm 75,3 procent van de voorzijde, bij de G4 is dat met 72,5 procent toch beduidend lager. Er zijn natuurlijk wel de nodige verbeteringen, zoals een hogere resolutie en een grotere sensor voor de camera, een nieuwe chipset, de nieuwste versie van Android. Voor de selfie-fanatiekelingen is er ook fantastisch nieuws; de camera aan de voorzijde heeft een resolutie van 8 megapixel, waar dat bij de G3 nog slechts 2,1 megapixel was.

Zoals vermeld is de LG G4 in tegenstelling tot zijn voorganger niet zo competitief geprijsd bij de lancering. De adviesprijs van de G3 bedroeg destijds 549 euro, waar de plastic uitvoering van de G4 voor 100 euro meer over de toonbank gaat. Wie graag een leren achterkant wil moet zelfs 699 euro ophoesten. In de prijsvergelijker van Techzine zie je echter dat de prijs nu al gezakt is naar respectievelijk ongeveer 560 en 650 euro.