3min

Tags in dit artikel

, , ,

Interface, software & gebruikservaring

Interface


Vergeleken met de Xperia Z3 heeft Sony enkele duidelijke wijzigingen aan de interface doorgevoerd. Daardoor komt de interface dichter tegen de standaardervaring van Google te liggen. Het notificatiecentrum bevat een ander soort schakelaars voor zaken als Bluetooth, GPS en WiFi, je kan het geheel wel zelf indelen.


Ook het multitaskscherm is gewijzigd, ook in dit geval heeft Sony gekozen voor Google’s oplossing. Dat is een overzicht van apps in een verticale carrouselvorm. Ik ben hier geen fan van omdat je niet snel de juiste app kunt vinden omdat er niet efficiënt met de schermruimte wordt omgesprongen. In het multitaskscherm heeft Sony wel weer de eigen Kleine apps toegevoegd, waardoor je bijvoorbeeld snel een rekenmachine of timer tevoorschijn kunt toveren, welke boven alle andere apps blijft staan. De Xperia Z3+ biedt verder geen optie om meerdere apps tegelijk op het scherm te toveren.

Vanaf het ontgrendelscherm is het direct mogelijk om de Telefoon- of Camera-app op te starten. De iconen hiervoor staan onderin het scherm, in respectievelijk de linker- en rechterhoek. Je kunt de camera echter ook starten door de cameraknop lang ingedrukt te houden, maar dat vind ik persoonlijk onhandig; het resulteert veelvuldig in foto’s van je broekzak.


Een handige toevoeging aan het overzicht van apps is de balk die aan de linkerzijde van het scherm is verstopt. Hiermee kan je apps op bepaalde eigenschappen filteren of sorteren, of vlug een aantal ongewenste apps verwijderen.

Software


We zijn van Android-fabrikanten gewend dat ze de nodige extra apps aan hun apparaten toevoegen, om een bepaalde meerwaarde te creëren. Soms krijgt men er ook gewoon geld voor. Sony voegt 58 applicaties toe, terwijl een kale versie van Android met een stuk of 30 apps geleverd wordt. De Xperia Z3 bevatte 57 apps, van een vermindering van bloatware is dus niet direct sprake.

Zaken die het Japanse bedrijf bijvoorbeeld toevoegt zijn AVG Protection, Facebook, Kobo Books, Lifelog, Navigon by Garmin, Nieuws van Socialife, PlayStation, Privilege Plus, PSN, Spotify, TrackID en Vine. Een hele waslijst dus. Er is best wat te zeggen voor het toevoegen van een deel van deze apps, maar zaken als Facebook, Kobo Books, Spotify en Vine zijn ook gewoon gratis in Google Play terug te vinden. Het zou sympathieker zijn als Sony de gebruiker gewoon zou vragen welke apps geïnstalleerd mogen worden.


Gebruikservaring


De Sony Xperia Z3+ is dankzij de schermgrootte van 5,2 inch best een fors toestel. De dunne behuizing kan er niet voor zorgen dat ik de telefoon regelmatig heen en weer moet wippen om bepaalde delen van het scherm te kunnen bereiken met mijn duim. Dit toestel is niet gemaakt om eenvoudig te bedienen met één hand, helaas vinden fabrikanten dit ook geen belangrijke eigenschap voor topmodellen. Van mij hoeven smartphones echter niet zo groot te zijn. Sony bracht van de Xperia Z3 overigens wel een Compact-versie uit, welke even krachtig is.

De Xperia Z3+ is dankzij de Snapdragon 810-chipset lekker vlot. Zaken zoals het app-overzicht en multitaskscherm worden snel geopend, terwijl apps snel opgestart worden. Van de oververhittingsproblemen heb ik persoonlijk weinig last gehad, ook niet tijdens het uitvoeren van benchmarks. Bij het maken van een Ultra HD-opname komt er na zo’n 6 minuten een waarschuwing over de temperatuur in beeld, na 9 minuten stopte het toestel met de opname.