3min

Edge Screen, scherm & geluid

Edge Screen


De belangrijkste eigenschap van de Galaxy S6 Edge+ is natuurlijk het gebogen scherm. Op functioneel gebied valt de toegevoegde waarde eerlijk gezegd toch aardig tegen. Als je de telefoon hebt ingeschakeld kan je met een horizontale veeg vanaf de zijkant een verticale balk tevoorschijn toveren. Deze balk bestaat uit twee onderdelen, één voor je contacten en de ander voor je favoriete apps. De theorie is dat je op deze manier snel contact op kan nemen en veelgebruikte apps kunt openen. Dat het sneller kan zijn klopt ook, maar dit element had met een plat scherm precies evengoed gewerkt, hier hoef je echt geen gebogen scherm voor te hebben.


Als het scherm uitgeschakeld is, heeft het gebolde gedeelte ook enig nut. Zo kan de zijkant oplichten wanneer je notificaties hebt ontvangen door over de zijkant heen en weer te vegen wordt in eerste instantie de klok, datum en acculading getoond. Door te vegen kan je door verschillende feeds navigeren. Het betreft bijvoorbeeld een overzicht van notificaties, nieuws, aandelenkoersen en standen van sportwedstrijden. Zie je iets waar je meer over wilt weten, dan kan je erop drukken, het toestel ontgrendelen en wordt er meer informatie weergegeven. Als laatste is er nog de mogelijkheid om een gedimde klok weer te geven tussen bepaalde uren.

Dit is allemaal leuk en aardig, maar in mijn ogen zijn de mogelijkheden in geen enkel opzicht baanbrekend te noemen. Samsung laat zich weer eens leiden door technische innovaties, maar weet dat niet om te zetten tot een functionele vooruitgang. Het is absoluut niet de eerste keer dat dit gebeurt.

Scherm


Functioneel gezien voegen de gebolde zijdes van de Galaxy S6 Edge+ weinig toe, maar optisch gezien komen ze zelfs met een groot nadeel. De kijkhoek van het scherm is duidelijk niet perfect en dat komt pijnlijk naar voren door deze bollingen. Houd je de Galaxy S6 Edge+ recht voor je gezicht, dan zie je duidelijk dat het scherm aan de zijkanten een stuk donkerder is en dat is natuurlijk storend. Ook vind ik het helemaal niet prettig dat teksten en knoppen door de bolling naar achteren weglopen, het komt de bruikbaarheid en leesbaarheid allemaal niet ten goede.

Met een Quad HD-resolutie is het scherm natuurlijk wel erg scherp te noemen. Afgezien van het probleem met de bolle zijkanten is de kleurweergave ook prima in orde. Helaas is de Gorilla Glass 4-laag wel vrij reflectief en tevens blijven vingerafdrukken redelijk makkelijk staan.


Geluid


De Galaxy S6 Edge+ is uitgerust met een monospeaker op de onderzijde. De speaker is in staat om redelijk veel volume te produceren. De geluidskwaliteit is daarentegen niet meer dan redelijk; zowel in hoge als lage tonen zou het beter mogen. Lage tonen blijven voor het gros van de smartphones een probleem, maar het is zeker niet altijd zo dat het geluid niet helder is.

Samsung levert de smartphone met een headset met in-ear-achtige oortjes. De pasvorm van deze headset is best goed, maar ik kan me wel voorstellen dat ze bijvoorbeeld bij het hardlopen niet op hun plek blijven zitten. In dit geval is de geluidskwaliteit wel een stuk beter dan bij de speaker, omdat de lage tonen duidelijk aanwezig zijn. Ook in dit geval is het geluid echter niet helder omdat hoge tonen niet goed uit de verf komen.