3min

Tags in dit artikel

,

Gebruikservaring

De HP Envy 15 is bij gemiddeld gebruik geen moment traag te noemen. Dat mag natuurlijk ook niet anders wanneer je te maken hebt met een Core i7-processor, maar liefst 12GB werkgeheugen en een SSD-opslagmedium.

De HP Envy 15 wordt geleverd met Windows 8.1 aan boord, maar natuurlijk kan je ook direct naar Windows 10 upgraden, aangezien de update gratis wordt verspreid.


Toetsenbord & touchpad


Wat me enigszins tegenstaat is dat de toetsen slechts een fractie boven de behuizing uitsteken, waardoor ze wat moeilijk te vinden zijn. Bij het indrukken van een toets voel je ook relatief weinig feedback. Na een tijdje wen je er wel aan, maar om nou te zeggen dat het beter is? Neen. Desgewenst kan je toetsenverlichting inschakelen, je hebt daarbij de keuze tussen aan en uit, er is verder geen mogelijkheid om de helderheid aan te passen.

Jammer genoeg wekt het touchpad eveneens weinig enthousiasme. Ten eerste zit er een vervelende speling in het component, waardoor het bij een simpele tik of veeg lijkt alsof je erop klikt. Ook komt het voor dat je met je vinger vlak boven het oppervlak hangt en er al wel een (mogelijk verkeerde) aanraking wordt geregistreerd.

Hoewel het oppervlak van het touchpad natuurlijk groot genoeg is worden multitouch-commando’s niet vlekkeloos waargenomen. Zit je bijvoorbeeld een beetje nonchalant voor je laptop en wil je met twee vingers scrollen, dan zal je regelmatig merken dat er niks gebeurt. Zet je bij het scrollen je vingers niet netjes horizontaal naast elkaar, dan gebeurt het meer dan eens dat er helemaal niks gebeurt.


Vingerafdrukscanner


De vingerafdrukscanner is voor een keur aan mogelijkheden in te zetten. Zo kan je in Windows inloggen met een veeg over de scanner. Na de activatie van de app SimplePass kan je hierin ook wachtwoorden opslaan om er in het vervolg mee in te loggen.

Geluid


Voorheen werd de Beats Audio-merknaam steevast op Envy-producten geplakt, maar sinds Apple’s overname van dat bedrijf is die samenwerking uitgefaseerd. Nu staat het gerenommeerde merk Bang & Olufsen garant voor het geluid dat de Envy 15 produceert.

In het verleden hebben we al regelmatig moeten concluderen dat de samenwerking met een grote audiofabrikant geen garantie voor succes hoeft te zijn. Ook nu gaat die vlieger op: de speakers weten weinig volume te genereren en zullen in een wat luidruchtige omgeving al snel het onderspit delven. Er zit wel voldoende detail in het geluid, maar daar hoor je alleen wat van als het om je heen verder stil is.


Scherm


Met een resolutie van 3200 bij 1800 pixels is het scherm van de Envy 15 natuurlijk erg gedetailleerd. HP heeft er ook voor gekozen om een niet-spiegelende laag aan te brengen, waardoor de laptop ook met tegenlicht goed bruikbaar blijft. Dat is een groot pluspunt.

Toch is die coating waarschijnlijk ook een nadeel aan te rekenen en dat is dat de kijkhoek van het scherm vrij slecht is. Als je niet loodrecht voor het scherm zit ga je al kleurverschillen zien, zowel op de horizontale als verticale as. Normaliter gebruik je een laptop natuurlijk in je eentje en is het geen probleem, maar opmerkelijk is het toch zeker. Tevens komt het beeld enigszins korrelig over.

HP heeft er ondanks de toch niet geringe prijs van de Envy 15 voor gekozen om geen touchscreen toe te voegen. Ik vind dat persoonlijk erg jammer, want dat heeft toch een duidelijke meerwaarde in combinatie met Windows 8 én Windows 10. Niet dat je er constant gebruik van zal maken, maar soms komt het gewoon van pas. In plaats van een DVD-brander had ik dus veel liever een touchscreen gezien.