4min

Tags in dit artikel

, , , ,

Interface, software & gebruikservaring

Interface


De Honor 7 wordt geleverd met Android 5.0 Lollipop. Dat is niet de allernieuwste versie van Google’s mobiele besturingssysteem, maar het is op dit moment nog acceptabel. We hopen natuurlijk op een vlotte update naar Android 5.1 Lollipop en de toekomstige Android 6.0 Marshmallow-update.

Honor maakt bovendien gebruik van de EMUI-skin van Huawei, het betreft versie 3.1. Nieuwe functies van deze skin zijn bijvoorbeeld dat er een screenshot wordt gemaakt als je een dubbele tik met je vuist maakt. Ook heeft de Camera-app een update gehad waardoor je foto’s met hele lange sluitertijd kunt maken.

Functies die we al langer kennen zijn de mogelijkheid om het uiterlijk van de skin aan te passen en een afwisselende achtergrond voor het vergrendelscherm. Honor heeft er ook voor gekozen om het gebruikelijke applicatie-overzicht van Android te verwijderen en alle applicaties op de homescreens te zetten. Dit is hetzelfde als bij een iPhone, maar een Android-gebruiker is anders gewend en het zou daarom sneller een rotzooitje kunnen worden.

Wil je meer weten over EMUI 3.1, kijk dan op deze pagina op de website van Huawei.


Software


Honor heeft zich helaas genoodzaakt gezien om de nodige extra applicaties mee te leveren. Natuurlijk zijn er de gebruikelijke apps van Google die fabrikanten verplicht mee moeten leveren om ook de Play Store beschikbaar te kunnen stellen.

Verder zijn er ook toegevoegde apps zoals Phone Manager, Themes, FM Radio, Mirror, Magnifier, Backup, HiCare, Torch, Screen Lock, Twitter, Facebook, WPS Office, Highlights, vmall, Honor Club, Smart Controller en verscheidene Gameloft-spellen.

In totaal zijn het 54 apps die je standaard van Honor cadeau krijgt. Kortom; het is nogal veel en ik zit er niet op te wachten. Apps om je scherm op slot te doen, de flitser in te schakelen of om je telefoon als spiegel te gebruiken hebben niet echt veel toegevoegde waarde in mijn ogen. Het grootste deel kan je wel verwijderen maar dat kost weer moeite; het zou prettiger zijn als je al direct de keuze krijgt of een app al dan niet op je telefoon zou mogen verschijnen. Maar Honor verdient waarschijnlijk geld aan het toevoegen van deze apps en zal een dergelijke mogelijkheid dus niet zo toejuichen.

Gebruikservaring


Ondanks de bloatware en vele aanpassingen en wijzigingen aan Android is de Honor 7 gelukkig niet traag. De hardware blijkt capabel genoeg. De skin is daarnaast redelijk mooi en heeft over het algemeen alle functies die je je kan wensen, dus dit zit gewoon goed.

De vingerafdrukscanner werkt lekker snel. Leuk is ook dat het zelfs mogelijk is om je telefoon te ontgrendelen door enkel je vinger op de scanner te plaatsen, zelfs als het toestel in de slaapstand verkeert. De locatie op de achterzijde blijft wat mij betreft niet optimaal. De theorie is dat je je vinger op die plek plaatst als je de telefoon in je hand neemt, maar dat is in de praktijk absoluut niet altijd zo. Vaak zit je te zoeken en heb je je vinger hoogstens voor de helft op de juiste plek waardoor de eerste scan vaak fout is. Dat ligt dus niet aan de kwaliteit van de scanner, maar aan de locatie. Je kan overigens maximaal vijf vingers registreren voor het ontgrendelen. Honor geeft je ook de mogelijkheid om de scanner op momenten anders dan de ontgrendeling te gebruiken. Bijvoorbeeld om naar het vorige scherm te gaan met een druk, of naar het hoofdscherm van Android met een lange druk.


Voor de Smart key op de linkerzijde zijn drie verschillende instellingen mogelijk: één druk, twee drukken en een lange druk. Voor die soorten invoer kan je instellen welke app gestart moet worden. Ook kan je kiezen om een screenshot te nemen of de flitser in te schakelen.

De keuze om het scherm op te rekken naar 5,2 inch valt bij mij niet positief, maar dat is ook persoonlijk. Ik vind het fijn om een telefoon met één hand te kunnen besturen en dan moet een scherm zeker niet groter dan 5 inch worden, al is dat ook afhankelijk van de omvang van de behuizing. Opmerkelijk genoeg is de Honor 7 niet alleen langer en breder geworden, maar ook een stukje dikker. Al dit soort wijzigingen komt de handzaamheid gewoon niet ten goede. Ondanks dat de Honor 7 wel prima in de hand ligt is deze in mijn ogen dus gewoon een slag te groot om goed te kunnen besturen. Wel is er een speciale mode om het toestel met één hand te kunnen besturen, welke te starten is door horizontaal over de knoppenbalk van Android te vegen. Daarmee lost Honor het probleem deels op.