3min

Uiterlijk, aansluitingen & bouwkwaliteit

Uiterlijk


Het scharnier maakt de Yoga 900 bijzonder, Lenovo heeft hiervoor goed gekeken naar de constructie van horlogebandjes. Volgens Lenovo bestaat het scharnier uit maar liefst 813 onderdelen, indrukwekkend veel. Het ziet er bovendien ook heel interessant uit, dit is heel wat anders dan dat we bij de gemiddelde laptop zien. Het is overigens niet voor het eerst dat Lenovo dit scharnier gebruikt, we zagen het bijvoorbeeld ook al bij de Yoga 3 Pro.


Het uiterlijk van de Yoga 900 is verder echter niet al te bijzonder te noemen. De buitenkant is van metaal, de binnenkant van zwart plastic. Het is gewoon een normale laptop, met een erg gaaf scharnier.

Aansluitingen


Aan de linkerzijde van de Yoga 900 vind je direct een heel opmerkelijke oranje aansluiting. Het betreft hier een USB 2.0-poort die ook gebruikt wordt voor het opladen van de accu. De meegeleverde acculader heeft dus ook een aansluiting die lijkt op een USB-poort, maar er zit een extra hoekje in zodat je ‘m niet per ongeluk in een ongeschikte poort steekt. Verder vind je aan deze zijde een USB 3.0-poort, een USB 3.1 Type C-poort en een SD-kaartlezer.


De rechterzijde van de Yoga 900 huisvest een tweede USB 3.0-poort en een aansluiting voor een headset. Hier zitten ook knoppen om de laptop aan en uit te zetten en voor het inschakelen van automatische schermrotatie. Als laatste is er de Novo-knop, deze kan je gebruiken om de Yoga 900 in herstelmode te starten.

Wat de Yoga 900 qua aansluitingen een beetje lijkt te missen is een HDMI-poort. Echter, de USB 3.1 Type C-poort ondersteunt ook de DisplayPort Alt Mode, waardoor die poort gebruikt kan worden voor uitvoer van video. Met adapters is deze poort ook te gebruiken in combinatie met een DVI-, HDMI- of VGA-kabel.

Bouwkwaliteit


De buitenste delen van de Yoga 900 zijn vervaardigd uit aluminium. De binnenkant van de body is van een leer-achtig plastic gemaakt, dit redelijk stroef en daardoor ook wel goed. Ik vraag me wel sterk af hoe slijtvast het oppervlak aan de binnenzijde is, of de structuur na een jaar niet volledig weggesleten is.

Hoewel het scherm aan de buitenkant is omhuld met een metalen behuizing, is het erg flexibel. Met een beetje moeite kan je het scherm zo een paar centimeter verbuigen. De body voelt daarentegen wel een stuk steviger.

Over het algemeen is het scharnier van het scherm lekker stug en het voelt ook stevig aan. Omdat er niet echt een aangrijpingspunt op de laptop is aangemaakt, valt het niet mee om deze te openen. Ook is het zo dat het scherm met een vrij grote marge uit zichzelf dichtklapt, wat ik als vervelend ervaar. Zie onderstaande video voor een indruk.


Je hebt bijvoorbeeld wel eens situaties waarbij je het scherm van je laptop een stuk omlaag doet, bijvoorbeeld om met iemand te overleggen zonder afgeleid te worden door wat er zich op je scherm afspeelt. Het scherm van de Yoga 900 klapt soms echter onbedoeld uit zichzelf dicht en dan moet je vervolgens weer je account ontgrendelen. Heel vervelend.