2min

Tags in dit artikel

,

Gebruikservaring

De Zenbook UX305UA wordt vanuit de fabriek geleverd in combinatie met Windows 10. De laptop draait Windows vloeiend, zoals je natuurlijk ook mag verwachten met deze hardware.

Recensies van laptops werken we altijd uit op het systeem zelf. Zo krijgen we een goede indruk van de werking van het systeem en de onderstaande punten.


Toetsenbord


Het toetsenbord van de Zenbook UX305UA typt wat mij betreft nagenoeg perfect. Asus lijkt aardig wat tijd in het toetsenbord gestoken te hebben. Asus benadrukt dat de toetsen een indrukafstand van 1,5 millimeter hebben, dit voelt als een prima keuze.

Minder begrijpelijk is echter dat Asus ervoor heeft gekozen om geen toetsenverlichting in de Zenbook UX305UA te integreren. Dit behoort in mijn opinie vandaag de dag gewoon standaard in laptops te zitten, dit is dus een misser. De toetsen op de bovenste rij van het toetsenbord hebben een dubbele functie, zodat je er bijvoorbeeld ook de schermhelderheid mee kunt aanpassen. Vanwege de grootte van het pictogram zou je denken dat de bijbehorende functie ook de primaire functie is, maar dat blijkt niet zo. Onlogisch en irritant.


Touchpad


Net als het toetsenbord is ook de touchpad qua werking nagenoeg perfect. Er zijn helaas nog steeds maar weinig Windows-laptops die net zo goed overweg kunnen met multitouch-input als een MacBook. De Zenbook UX305UA komt echter wel aardig in de buurt. Scrollen met twee vingers werkt naadloos. De touchpad is wel een beetje stroef waardoor er af en toe frictie ontstaat wanneer je er met je vingers overheen gaat.


Scherm


In deze uitvoering van de Zenbook UX305UA vinden we een Full HD-scherm terug, maar er is ook een variant met een Quad HD+-scherm aan boord.

De helderheid en kleuren zijn dik in orde en het scherm heeft een uitmuntende kijkhoek. Asus heeft gekozen voor een matte afwerking van het scherm, maar wel op zo’n manier dat het beeld wat korrelig lijkt. Dat vind ik persoonlijk vrij storend, het valt vooral op wanneer bijvoorbeeld witte vlakken getoond worden.

Boven het scherm zit een lichtsensor, waarmee de Zenbook UX305UA de schermverlichting op eigen houtje kan aanpassen. Deze functie is eventueel via het toetsenbord uit te schakelen.

Geluid


De speakers zijn in de onderkant van de Zenbook UX305UA verwerkt. De geluidsproductie is op het hoogste volume niet bepaald oorverdovend te noemen. De kwaliteit van het geluid is eveneens niet zo bijzonder te noemen. Zowel hoge als lage tonen vallen weg en daardoor is het geluid niet helder genoeg.