3min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring

Een Chromebook is een wat ongebruikelijke laptop, omdat deze enkel in staat is om een browser te draaien. Dit betekent dat je programma’s zoals Microsoft Office en de Adobe Creative Suite uit je hoofd kan zetten. Maar veel gebruikers zitten in feite voornamelijk met een browser te werken. Het idee van een besturingssysteem dat enkel een browser kan draaien is dus zo gek nog niet. Google richt zich als bedrijf natuurlijk ook vrijwel alleen op online activiteiten en dat Chrome OS juist van dit bedrijf afkomstig is, is dus ook geen wonder. Hoewel de Chromebook gericht is op het werken op internet en in de cloud, is het ook mogelijk om data met je laptop te synchroniseren. Zo kan je dus ook aan het werk blijven wanneer je het zonder internet moet stellen. Bij de aankoop van een Chromebook krijg je twee jaar lang de beschikking over 100GB aan opslagruimte op Google Drive, wat voor de meeste mensen voldoende zal zijn. De Chromebook 13 CB5 is rap genoeg om de veelvoorkomende web-apps zonder problemen te draaien.

Toetsenbord

De recensie die je nu leest heb ik geschreven op de Chromebook 13 CB5, zodat ik kan concluderen hoe fijn het systeem werkt. Het toetsenbord zit prima in elkaar. De toetsen steken ietwat ver uit de behuizing, maar je kan desondanks prima lange teksten uitwerken op dit systeem. Het is wel jammer dat de Chromebook 13 CB5 niet beschikt over toetsenverlichting. Dit is eigenlijk een eigenschap die ik bij elke laptop wil terugzien en dat is in dit geval dus wel een gemis.

Touchpad

Ook het touchpad van de Chromebook 13 CB5 functioneert zoals het hoort en heeft een best groot oppervlak. Het is mogelijk om met maximaal vier vingers multitouch-commando’s in te voeren. Zo kan je natuurlijk scrollen en schalen met twee vingers. Met drie en vier vingers is het mogelijk om van tabblad en app te wisselen. De commando’s met drie en vier vingers moeten er wel even in slijten, maar zijn wel best handig.

Scherm

De Chromebook 13 CB5 heeft een schermgroote van 13 inch en toont 1920 bij 1080 pixels, ofwel een Full HD-resolutie. Acer presteert het nog altijd om laptops met erbarmelijke schermresoluties zoals 1366 bij 768 pixels op de markt te zetten, maar deze Chromebook valt daar gelukkig niet onder. Er zijn wel varianten van de Chromebook 13 CB5 met die resolutie te verkrijgen, natuurlijk met een lager prijskaartje. Acer heeft gekozen voor een matte afwerkingslaag op het scherm. Het nadeel van zo’n afwerking is dat het wel eens voor een wat korrelig beeld zorgt, maar in dit geval is daar gelukkig geen sprake van. Het voordeel is natuurlijk dat je minder last hebt van weerspiegeling, waardoor het scherm makkelijker af te lezen is. Het grootste nadeel van het scherm is de kijkhoek. De kleuren vervormen bijvoorbeeld al vrij gauw wanneer je het scherm niet recht van voren bekijkt.

Geluid

De speakers van de Chromebook 13 zijn gesitueerd aan de onderzijde van de laptop. Dit zorgt ervoor dat het geluid weerkaatst wordt tegen een ondergrond. Mits daar natuurlijk sprake van is, anders gaat het geluid juist volledig van je af en wordt het direct erg dof en krachteloos. Ook mét ondergrond is het geluid niet bepaald goed. Er zit weinig helderheid in en ook op het hoogste volume is de geluidsproductie weinig indrukwekkend te noemen.