3min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruikservaring & software

Gebruikservaring


Wat betreft het formaat vind ik de Galaxy A3 natuurlijk veel prettiger dan de Galaxy A5. De Galaxy A3 heeft een schermformaat van 4,7 inch en dat is handzaam. Bij de Galaxy A5 bedraagt het schermformaat 5,2 inch, als je het toestel met dezelfde hand wilt besturen als waarin je hem vasthoudt, dan is het afhankelijk van de grootte van je hand of dat lukt. Ik ben een groot fan van handzame toestellen en in dit opzicht vind ik de Galaxy A3 dus gewoon een stuk fijner.

De smartphones draaien op Android 5.1, dat is inmiddels al weer een wat gedateerde versie van Google’s mobiele besturingssyteem. De zoekgigant bracht afgelopen oktober namelijk Android 6.0 uit, maar bijna driekwart jaar later zijn deze nieuwe smartphones er desondanks niet van voorzien. Ik kan dat maar moeilijk accepteren, want ik wil gewoon beschikken over de meest recente versie van de software die ik moet gebruiken. Punt uit.


De Galaxy A5 heeft de beschikking over een vingerafdrukscanner, de Galaxy A3 helaas niet. De vingerafdrukscanners van Samsung vind ik tot op heden niet echt indrukwekkend. Ten opzichte van de afschuwelijke scanner van de Galaxy S5 heeft Samsung wel de nodige verbeteringen doorgevoerd. Zo hoef je niet meer over de scanner te vegen en is de precisie verbeterd. Een groot nadeel vind ik nog altijd dat je je vinger ongeveer in dezelfde hoek moet houden als waarin je hem registreerde. Er zijn ook scanners waarbij de hoek van je vinger ten opzichte van de scanner er helemaal niet toe doet. Dit is bijvoorbeeld praktisch wanneer het toestel op tafel ligt en je even gauw wilt ontgrendelen om snel wat te doen.

Software


Ondanks dat de hardware van de Galaxy A3 en Galaxy A5 niet bijzonder hoogwaardig is en hoewel we niet spreken van de meest recente Android-versie, weten de toestellen het besturingssysteem toch redelijk vlot te draaien. Natuurlijk merk je wel kleine vertragingen tussen wanneer je ergens op tikt en wanneer er ook werkelijk iets gebeurt, maar de smartphones voelen wel gewoon snel genoeg aan. Het starten en sluiten van apps vind ik wel relatief lang duren.


Qua software zijn er niet veel verschillen tussen de Galaxy A3 en Galaxy A5. Het meest opvallende verschil is dat Samsung ervoor heeft gekozen om enkel het grotere toestel uit te rusten met ondersteuning voor multi-window functionaliteit. Samsung gaf de Galaxy S III destijds wel ondersteuning voor multi-window en die smartphone kwam qua schermgrootte aardig overeen met de Galaxy A3. Wellicht vond Samsung die ervaring achteraf gezien toch niet zo geslaagd, qua rekenkracht overstijgt de Galaxy A3 de Galaxy S III immers wel.

Buiten de TouchWiz-skin om heeft Samsung niet al te veel aanpassingen aan Android gedaan. De grootste toevoeging is een extra homescreen aan de linkerzijde, waarop nieuws vanuit Flipboard wordt getoond. De interface oogt erg mooi dankzij parallax-effecten, maar je kan er zo goed als niets aan personaliseren, behalve dat je nieuwscategorieën kan uitschakelen en sorteren. Je kan bijvoorbeeld niet inloggen met je eigen Flipboard-account of aangeven welke bronnen gebruikt moeten worden.


Samsung was in het verleden een notoire fan van het mee-installeren van bloatware op toestellen. Het Koreaanse bedrijf kreeg hier steeds meer commentaar op en heeft zijn leven gebeterd. Bij de Galaxy A3 en Galaxy A5 is de enige toegevoegde software afkomstig van Microsoft, het betreft de Office-apps Excel, PowerPoint, OneNote en Word, de cloudopslag OneDrive en het welbekende Skype. Ik vind de mate van bloatware best acceptabel, maar het is wel jammer dat de Microsoft-apps niet verwijderd kunnen worden.

Uit de doos hebben de Galaxy A3 en Galaxy A5 respectievelijk 9,6 en 9,3 GB aan vrije ruimte beschikbaar. Het besturingssysteem en de apps nemen standaard dus al redelijk wat ruimte in beslag. Wel kunnen de smartphones worden uitgebreid met een microSD-kaartje.