2min

Introductie

Naast de Lumia 550 heeft Microsoft aan de onderkant van de markt ook de Lumia 650 geïntroduceerd. Deze smartphone is op papier direct een flinke stap omhoog, vergeleken met de Lumia 550. Ik noem bijvoorbeeld een dunnere behuizing die ook nog eens deels van metaal is gemaakt, een OLED-scherm, een verbeterde versie van de chipset.

Ten opzichte van zijn voorganger gaat de Lumia 650 er overigens niet altijd op vooruit. De Lumia 640 was namelijk voorzien van een Snapdragon 400-chipset, terwijl de Lumia 650 het moet stellen met een Snapdragon 212. Hierdoor heeft de Lumia 650 minder rekenkracht en daardoor is het toestel weer niet in staat om in Full HD te filmen, terwijl de Lumia 640 dit wel lukte. Microsoft heeft er ook voor gekozen om de Lumia 640 XL -een grotere variant op het reguliere model- geen vervolg te geven, wat waarschijnlijk ook voldoende zegt over de verkoopcijfers van het toestel met een schermgrootte van 5,7 inch.


Net als bij de Lumia 550 heeft Microsoft besloten om de Lumia 650 alleen met een witte en zwarte behuizing op de markt te brengen. De Lumia 640 werd nog in cyaanblauw en oranje uitgevoerd, maar dit soort gave kleuren laat Microsoft nu achterwege. Wellicht heeft Microsoft hier in dit geval voor gekozen omdat de Lumia 650 wat meer op de zakelijke markt is toegespitst. De smartphone is uitgerust met 16GB opslagruimte, tweemaal zoveel als zijn voorganger. Dit is ook nog uit te breiden middels een microSD-kaartje.

Gezien het feit dat de Lumia 650 op papier minder capabel is dan de Lumia 640, zou je verwachten dat de adviesprijs ook lager zou liggen. Het lijkt er echter op dat de metalen behuizing en wellicht ook het OLED-scherm in dit opzicht toch voor een bepaalde balans zorgen, want de adviesprijs is gelijkgebleven. De Lumia 640 kostte bij introductie 179 euro en de Lumia 650 eveneens. De prijs van de Lumia 650 ligt bij webwinkels momenteel rond hetzelfde niveau.