2min

Tags in dit artikel

, , ,

Introductie

Sony heeft dit jaar een nieuwe lijn smartphones in het leven geroepen, onder de noemer Xperia X. Nadat we jarenlang geregeld nieuwe Xperia Z-smartphones zagen verschijnen wilde het Japanse bedrijf het waarschijnlijk eens over een andere boeg gooien. De Xperia Z-smartphones hadden in de regel de beste hardware aan boord, maar er was nooit een echt groot succesnummer bij. Wat betreft verkoopcijfers werd Sony overschaduwd door concurrenten, natuurlijk met name door Apple en Samsung. Met de komst van de Xperia X-reeks is het onduidelijk of de Xperia Z-reeks nog een vervolg zal krijgen.

Bij de Xperia X-reeks pakt Sony het wat anders aan. Niet langer ligt de primaire focus op het aanbieden van de allernieuwste hardware, zoals bij de Xperia Z-reeks het geval was. De Xperia X die ik in dit artikel bespreek bevat bijvoorbeeld niet de meest recente high-end chipset uit Qualcomm’s aanbod, Sony doet een stapje terug en ging voor een Snapdragon 650. Ook is er gekozen voor een Full HD-scherm, in plaats van een paneel met duizelingwekkend hoge resolutie, zoals bijvoorbeeld de 2160 bij 3840 pixels van de Xperia Z5 Performance. Een Full HD-resolutie is op een formaat van 5 inch overigens meer dan prima.

Het ontwerp van de Xperia X is vergelijkbaar met dat van de Xperia Z-toestellen. Er zijn wel verschillen, zo is de achterzijde van het toestel gemaakt van metaal, in plaats van plastic/glas zoals bij de meeste Xperia Z-toestellen het geval was. Ook zit er een relatief dikke metalen ring rondom de cameralens, deze ring steekt een fractie uit de behuizing, in tegenstelling tot de lens zelf. Het glas op de voorkant is aan de zijkanten van een kleine bolling voorzien, zoals we onder andere kennen van de iPhone 6. Een negatieve wijziging wat betreft de behuizing is dat deze niet waterdicht is: een keuze waar ik echt versteld van sta omdat dit een van de belangrijkste eigenschappen van de Xperia Z-toestellen was. De Sony Xperia X Performance is overigens wél waterdicht.


De Sony Xperia X wordt in onze regio geleverd met 32GB aan opslagcapaciteit, hoewel er ook een variant met 64GB wordt geproduceerd. Aangezien de capaciteit uit te breiden is met een microSD-kaartje kan ik me er niet druk om maken dat Sony ervoor kiest om de 64GB-variant hier niet te verkopen. De Xperia X is verkrijgbaar in de kleuren groengoud, roségoud, wit en zwart. De adviesprijs bedraagt 599 euro, bij webwinkels vind je het toestel inmiddels met een iets lagere prijs terug.