4min

Tags in dit artikel

, , ,

Inleiding & specificaties

Voor het geval je het nog niet wist, elke 2,8 seconden wordt er een MSI grafische kaart verkocht. Het bedrijf dat zijn oorsprong vindt in Taiwan, viert dit jaar haar 21-jarig bestaan. Micro Star International, zoals het bedrijf volledig heet, heeft zich in zeer korte tijd in de kijker weten te spelen. Mede door die sterke groei is het bedrijf één van de grotere producenten van moederborden, grafische kaarten, servers en workstations.

Omdat MSI een goed samenwerkingsverband heeft met OCZ kunnen beide bedrijven profiteren van hun expertise. Vandaar dat we in voor deze review ook één van de DDR3 kits van OCZ kregen toegestuurd.

MSI P35 Platinum combo


Misschien wel de perfecte keuze op dit moment om te upgraden. Al zullen sommige mensen het niet met mij eens zijn, meermaals werd richting mijn hoofd geslingerd dat "combo bordjes zuigen". Ondanks dat alles heb ik mij niet laten weerhouden om het bordje eens goed te onderzoeken. Mijn bevindingen met onder andere DDR3 en dit moederbord kun je in deze review lezen.


Het bordje[/b]

Op het moment van schrijven kost dit moederbord rond de 130 euro. Daarmee is het in vergelijking met andere moederborden aan de goedkopere kant en bovendien biedt het een ideale optie om nog even door te kunnen met de DDR2 modules en, wanneer de tijd rijp is, DDR3 modules te gaan gebruiken.

Specificaties

In deze review zal ik niet alleen het bord behandelen maar ook nog wat andere aspecten bespreken. Onder andere behandelen we de nieuwe P35 chipset die op dit bord zit. Als één van de weinige borden komt deze uit met zowel een DDR2 als DDR3 optie. Allereerst de specificaties van het MSI P35 Platinum Combo bord:

Specificaties MSI P35 Platinum Combo
Processor ondersteuning* C2D, C2Q, YF*, WD*
Chipset Intel P35: FSB 800/1066/1333MHz
Soutbridge ICHR9 (RAID, USB, eSATA)
Geheugen ondersteuning 2x DDR3 (1.5V) / 2x DDR2 (1.8)
Sloten 2x PCI-E x16 (Crossfire ondersteund), 2x PCI-E x1, 2x PCI
IDE 1x IDE op Marvell 88SE6111
SATA 4x SATA2 ICH9R / 1x SATA2 Marvell 88SE6111
IDE 1x IDE op Marvell 88SE6111
Audio Realtek ALC888/ALC888T 7.1
LAN PCI Express LAN 10/100/1000 Realtek 8111B.
IEEE1394 2x IEEE1394 VIA VT6308 chipset
Afmetingen 30.5cm(L) x 24.5cm(B) ATX
Uitgebreide product specificaties hier.

De meest gewilde aansluitingen zijn voldoende aanwezig, zelfs Firewire is aanwezig. Iets wat vaak alleen bij de duurdere moederborden aanwezig is. De Marvell controller zorgt voor één IDE aansluiting (voor optische drives zoals DVD-RW). Verder levert de controller nog één extra SATA poort die ook weer gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld een DVD-rom station.

Ondanks dat de ICH9 chipset LAN ondersteunt, wordt dit nog steeds uitgevoerd door de Realtek PCI-E chip. Realtek verzorgd tevens de audio op dit bord.

Aansluitingen

Specificaties laten we achter ons en we gaan nu meer kijken naar de concrete aansluitingen op het bord. Hiermee bedoel ik de USB aansluitingen, Firewire en dergelijke.


Interne I/O aansluitingen
ATX 24-Pin power 1 Aansluiting
ATX 4-pin VGA power 1 Aansluiting
ATX 8-pin 12V power 1 Aansluiting
3 Pins FAN 6 Aansluitingen (incl. CPU)
CD-in connector 1 Aansluiting
Front panel audio connector 1 Aansluiting
Front panel connector 1 Aansluiting
Clear CMOS knop 1 Aansluiting
1 x SPDIF-out pinheader 1 Aansluiting
serial port pinheader 1 Aansluiting
USB 2.0 connectors 3 Aansluitingen (6 poorten)
Floppy disk drive connector 1 Aansluiting
Serial ATAII connectors 5 Aansluitingen
ATA133 connector 1 Aansluiting (2 poorten)
IEEE1394 connector 1 Aansluiting (+ 1 Optioneel)
H/W OC pinheaders 2 Aansluitingen
Externe I/O aansluitingen:
PS/2 toetsenbord 1 Aansluiting
PS/2 muis 1 Aansluiting
eSATA 2 Aansluitingen
Audio 1 Zes poort Audio-Jack aansluiting
USB 2.0 ports 6 Aansluitingen
RJ45 LAN jack 1 Aansluiting
IEEE1394 port 1 Aansluiting (optioneel)
Optical SPDIF out 1 Aansluiting (optioneel)
Uitgebreide product specificaties hier.


Veel voor weinig?


Voor om en rond 130 euro heb je dus aan een bord met een hoop aansluitingen. De gebruikers van camera’s met een IEEE1394 aansluiting zullen de firewire poorten zeer waarderen. USB poorten zijn ook een grote getale aanwezig, niet alleen kan er op de achterkant een zestal apparaten worden aangesloten, ook via de interne aansluitingen kunnen nog een extra zes poorten gecreëerd worden. Het totaal van de aansluitingen komt dan neer op 12.

Er moet bij gezegd worden dat de SATA poorten bijzonder ongelukkig geplaatst zijn. Wanneer men een videokaart als een 8800 heeft zal deze eerst verwijderd moeten worden voor men de sata drives kan aansluiten.

Meegeleverde extra’s


Natuurlijk levert MSI niet alleen een moederbord, ook zijn er diverse kabels, boekjes en niet te vergeten cd-roms meegeleverd. MSI is daar vrij gul in, laten we eens kijken wat er meegeleverd is.

Eén IDE kabel en een viertal SATA kabels, tevens levert MSI een IEEE1394 en een usb bracket mee. Een handleiding, quickstart guide en last but not least een tweetal kale ram latjes die ervoor zorgen dat het geheugen op de juiste snelheid werkt. Deze moet je installeren in de DDR3 sloten voor DDR2 en vice versa.