2min

Tags in dit artikel

,

Wat is Norton 360? En waarom?

Het is ongeveer anderhalf jaar geleden sinds Microsoft besloot de anti-virusmarkt op te komen. Het bedrijf introduceerde toen het product Windows Live OneCare, dat op het eerste gezicht niet heel veel soeps leek. De virusdetectie en de karige features waren de grootste minputen, maar hier is al een beetje verandering in gekomen, omdat Microsoft hard aan de weg heeft getimmerd. OneCare weet nu in de recentste av-comparatives een advanced score weet te behalen, hoewel het product nog steeds een na laatste was.

Waarom is dit relevant, hoor ik je denken. Nou, zonder Windows Live OneCare was er nu geen review over Norton 360 2.0 geweest. Dat klopt, ik heb het al eens eerder gezegd, maar Windows Live OneCare blies nieuwe leven in de beveiligingsmarkt, oftewel: Microsoft deed iets nieuws. En dat konden Symantec en McAfee natuurlijk niet over zich heen laten gaan en dus kwamen ze beide, de een wat beter dan de andere, met hun eigen security-als-servicepakketten.

We zijn inmiddels al weer een jaartje verder sinds de eerste release van Norton 360 en nu dus aangekomen bij versie 2.0, die erg veel lijkt op zijn kleinere broertje: Norton Internet Security 2008. Niet alleen qua interface, maar ook qua features. Zo heeft Norton 360 2.0 een nieuwe overzichtskaart van het netwerk, eentje die we vorig jaar al zagen in Norton Internet Security 2008 en heeft het ook dezelfde look en beschermingscomponenten, zoals de erg goede browserbescherming. Sommige componenten zijn overigens weer nieuwer dan die in de originele Norton Internet Security 2008, maar in versie 15.5 van Norton Internet Security zouden die alweer bijgewerkt moeten zijn.

Wat is Norton 360?


Norton 360 lijkt onlogisch. Tenslotte heeft Symantec al een uitgebreid arsenaal aan beveiligingsproducten, dus waarom nóg een beveiligingspakket? Het zit als volgt. Stel je voor: je start je computer op, downloadt bestanden, zit te chatten, te surfen op gevaarlijke websites, je installeert onbekende en mogelijk kwaadaardige software en doet dat zonder ook maar één lastige vraag in beeld te krijgen van een firewall of antivirussoftware. Geïnfecteerde bestanden worden automatisch opgeruimd en staat je computer niets te doen, dan doet hij wel degelijk iets. Namelijk tijdelijke bestanden opruimen, op virussen en spyware scannen, back-ups van je bestanden maken en nog veel meer. Dat was met de huidige productlijn van Symantec nog niet mogelijk, en dus introduceerde het bedrijf Norton 360.

Voor sommige mensen klinkt het bovenstaande verhaal als een utopie, voor andere als een hel en voor weer andere is het de keiharde waarheid. Want dat is precies wat Norton 360 lijkt te doen: helemaal niets. Sommige mensen zullen dat niet willen, omdat het erg wennen is en je bereid moet zijn om controle uit handen te geven, het is tenslotte onzichtbare beveiliging of beter gezegd security als service. En dat wil je, of dat wil je niet.