3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Inleiding en Geschiedenis

SUSE Linux is een distributie die van oorsprong uit Duitsland komt. Het werd gemaakt door een bedrijf dat s.u.s.e heette, wat staat voor "Software- und System-Entwicklung". In het Nederlands betekent dit Systeem en software ontwikkeling. Dit bedrijf is in 1992 opgericht en van het begin af aan is het een bedrijf dat voornamelijk aan consulting deed, maar in 1994 brachten ze hun eerste echte distributie op cd uit: S.u.S.E Linux 1.0.

In principe was dit niets meer dan een release van Slackware, een van de oudste distributies, onderhouden door Patrick Volkerding. Slackware is een distributie die al sinds 1993 bestaat en is gebaseerd op SLS. (Softlanding Linux System) SLS kan gezien worden als de eerste Linux distributie omdat deze naast de Linux kernel en basic GNU tools ook andere dingen inbouwden zoals een TCP/IP Netwerk Stack en het X Window Systeem, zodat er ook grafisch gewerkt kan worden. SUSE’s origine zit dus heel dicht bij het begin van Linux, ze waren zelfs een jaar eerder dan een andere grote concurrent Red Hat.

Het gaat natuurlijk te ver om alle Linux distributies op te noemen die wat met SUSE te maken hebben gehad. Voor iedereen die er interesse voor heeft, is dit plaatje een mooi overzicht om mee te beginnen.

In november 2004 kondigde Novell aan dat ze het Duitse bedrijf gingen overnemen. De deal werd in Januari 2005 afgemaakt en sindsdien is heet s.u.s.e SUSE Linux. Sinds Augustus 2005 is er ook openSUSE, een distributie die gratis te downloaden en te gebruiken is voor iedereen die dat wil.

Er zijn een aantal veranderingen die Novell doorvoerde sinds de overname van s.u.s.e. Een daarvan is het meer open maken van de professionele distributies. Ook hebben ze de broncode van hun packagemanager, YAST2, vrijgegeven.

SUSE Linux Enterprise Server, hierna SLES genoemd, is een oplossing die voornamelijk op servers gebruikt zou moeten worden. Novell meldt echter dat het ook mogelijk is om deze op een normale pc te installeren voor test doeleinden, waar ik voor deze review dankbaar gebruik van maak aangezien het testsysteem mijn eigen pc is.

Systeemeisen:
Zoals Chezzer in zijn review al meldde zijn de systeemeisen van SLES ook realistisch te noemen. Ik vind het persoonlijk wel jammer dat er niet veel over de processor gemeld wordt, maar ga er maar van uit dat die lager liggen als voor de desktop editie omdat servers vaak geen grafische interface met Compiz Fusion draaien.

Minimum eisen voor een installatie:
  • Local installation: 512 MB RAM, SSH-based network
  • Graphical installation: 512 MB RAM, VNC-based Network
  • Installation via FTP: 512 MB RAM

Hard disk:
  • 750 MB hard disk space for software
  • 750 MB hard disk space for user data

Recommended voor servers die virtualisatie gebruiken:
  • At least 512 MB RAM for Xen virtual host server
  • At least additional 256 MB RAM per Xen virtual machine

Supported processor platforms tech specs
  • AMD64
  • IBM Power (IBM System i and IBM System p)
  • IBM System z (64-bit)
  • Intel64
  • Itanium Processor Family (Itanium II or newer)
  • x86

Kosten:
Om gebruik te mogen maken van SLES moet je net als bij de desktop editie betalen voor je updates en support. De prijzen van SLES liggen behoorlijk hoger dan die van SLED. Deze prijzen worden hieronder weergegeven.

Abonnementsperiode per server Basic Standard Priority
Updates, fixes en hulp bij de installatie via de forums plus 30 dagen standaard-ondersteuning 12 uur per dag en 5 dagen per week onbeperkte elektronische en telefonische ondersteuning (bij beide ondersteuningstypen streven we ernaar u binnen 4 uur te antwoorden) 24 uur per dag en 7 dagen per week onbeperkte elektronische en telefonische ondersteuning (bij elektronische ondersteuning streven we ernaar u binnen 4 uur te antwoorden, bij telefonische ondersteuning binnen 1 uur)
Eén jaar € 290,00 € 664,00 € 1245,00
Drie jaar € 725,00 € 1660,00 € 3113,00