2min

Tags in dit artikel

Wat en waarom virtualisatie?

Je hoort steeds vaker het woord virtualisatie, maar wat is het nou eigenlijk? Het is simpel gezegd een programma dat een softwarematige computer aanmaakt. Je kunt hierdoor dus bovenop je eigen besturingssysteem nog een besturingssysteem installeren en dit gelijktijdig laten draaien. Bij virtualisatie spreken we over een host- en een guest-systeem. Een host-systeem is je eigen computer waarop je besturingssysteem is geïnstalleerd en een guestsysteem is een computer softwarematig aangemaakt op de hostcomputer. Er kunnen meerdere guestsystemen aangemaakt worden op een hostsysteem. Virtualiseren kan door software te installeren in je huidige besturingssysteem, tenminste dat is de manier die ik ga bespreken in de review. De volgende producten komen in deze review aan bod:

Workstationsoftware

  • Vmware Workstation 6
  • Virtualbox 1.6.6
  • Microsoft Virtual PC 2007
Serversoftware

  • Vmware Server 1.0.7
  • Microsoft Virtual Server 2005

Er bestaan ook andere oplossingen voor virtualisatie, maar dat is meer voor de gevorderde gebruikers. Een voorbeeld hiervan is Vmware ESX server, die installeert een eigen besturingssysteem gebaseerd op Linux en hierin is het Vmware-virtualisatieproduct automatisch geïnstalleerd.

Waarom is virtualisatie steeds belangrijker aan het worden? Hierover zijn verschillende meningen, maar het kan zo zijn dat jij een andere mening over hebt. Zie hieronder een kleine greep uit de meningen:

  • Stroomverbruik verminderen.
  • Kosten, want meerdere servers op 1 virtualisatieserver bespaart toch flink wat kosten en het stroomverbruik telt ook mee.
  • Voor het testen van je applicatie.

Het stroomverbruik verminderen is een hype van de laatste tijd, maar het heeft vaak meer te maken met kosten. Want 20 verschillende servers die continu vrijwel niks zitten te doen is duurder in aanschaf en verbruik dan één server die veel sneller is, meer geheugen heeft, maar wel constant bezig is, omdat er 20 virtuele servers op geïnstalleerd zijn. Het backuppen en restoren van een virtuele machine gaat ook veel sneller waardoor je dus ook kosten kunt besparen, want als je productieserver in vijf minuten werkend gerestored kan worden in plaats van twee uur dan bespaar je toch 1 uur en 55 minuten productiekosten. Kortom een flinke besparing.

In deze review ga ik de pakketten individueel reviewen en ik maak gebruik van HDTune om de hardeschijfsnelheid te testen en ik ga een aantal cpu-benchmarks van SiSoft Sandra gebruiken om de processorsnelheid te testen. Hieronder het systeem waarop ik de review heb uitgevoerd.

[tr class=odd]
Mijn systeemspecificaties:Besturingssysteem Windows XP met ServicePack 3
Processor Athlon 64 5600+ X2
Moederbord MSI K9N Neo-F V3
Videokaart Asus 7900GT 256mb
Geheugen 2x 1GB 667Mhz DDR2 geheugen
Harde schijf 1x Maxtor 160GB SATA2
Geluidskaart Onboard 7.1
Optische lezer Nec DVD+/-RW Brander