3min

Tags in dit artikel

Vmware Workstation

Vmware is in mijn ogen de populairste virtualisatiesoftware voor workstations. Het wordt door veel bedrijven gebruikt en zo nu en dan ook door particulieren. Vmware richt zich voornamelijk op bedrijven, aangezien die het meeste virtualiseren. Het pakket Vmware Workstation is alleen betaald te verkrijgen voor prijs van 189 dollar per licentie.

Het pakket is daarnaast alleen in het Engels te installeren, wat in de praktijk wel meevalt aangezien de IT gebaseerd is op de Engelse taal. Het pakket Vmware was een van de eerste virtualisatiepakketten op de markt, dat is ook te zien aan hoever het pakket inmiddels is doorontwikkeld. Het enige wat jammer is, is dat het pakket geen rechtstreekse aansturing heeft naar de videokaart waardoor gamen niet goed mogelijk is met Vmware workstation. Vrijwel alle andere hardware kan het pakket wel rechtstreeks aansturen zoals de geluidskaart, netwerkkaart, printerpoorten en com-poorten.


Bij het maken van een virtuele machine kun je aangeven of je een enkele processor wil aansturen of meerdere, mits je meerdere processoren hebt. Ik raad zelf aan om maar één processor aan sturen zodat je genoeg capaciteit overhoudt voor je andere werkzaamheden of virtuele pc’s. Verder wordt gevraagd welk besturingssysteem je wilt installeren. Als je er een kiest dan worden de standaardinstellingen voor dat besturingssysteem ingesteld. Standaard kun je alle besturingssystemen installeren die voor een normale computer bedoeld zijn. Windows Vista wordt ook ondersteund door dit pakket net zoals vele Linux-distributies.

Wat erg handig is van Vmware zijn snapshots. De naam snapshot verklaart het al, je kunt het systeem bevriezen en dit wordt dan opgeslagen. Mocht je tijdens het ontwikkelen een applicatie uittesten en je hebt geen zin om iedere keer een besturingssysteem opnieuw te installeren omdat je systeem niet meer schoon genoeg is, dan kun je zo terug in de tijd met een snapshot. Kortom, erg handig voor een ontwikkelaar.

Wat ook een groot voordeel is van Vmware Workstation is dat het vele andere soorten virtuele pc’s kan importeren. Mocht een bepaald bedrijf overstappen naar Vmware dan kunnen ze alles converteren naar het Vmware-formaat om zo dus de overstap gemakkelijker te maken.

Wat ook erg handig is om te "regressietesten" is de record- & playbackfunctie. Je kunt hiermee dus een situatie opnemen en hierna weer afspelen. Je creëert precies dezelfde situatie dus nog een keer. Het opnemen van een film is ook mogelijk, bijvoorbeeld om een tutorial op Feebs te zetten.


Het programma werkt perfect onder Windows en Linux. Helaas kan ik niet testen of de Linux-versie van Vmware Workstation ook onder Mac OS X werkt, maar je kunt beter dan het goedkopere Vmware Fusion kopen voor de Mac. Deze heeft betere integratie in het besturingssysteem van de Mac.

Het programma Vmware is zeer goed als ik het een cijfer zou geven krijgt het van mij een 8,5. Het zou een hoger cijfer krijgen als de licentie wat goedkoper zou zijn. Zie hieronder de minimale systeemeisen voor Vmware. Hoe sneller de pc, hoe beter Vmware draait uiteraard.

Onderdeel Omschrijving
Taal Engels
Ondersteunde systemen Windows 2000/XP/Server 2003/Vista; Linux: Red Hat (Enterprise)/SUSE (Enterprise Server)/Mandrake/Ubuntu (allemaal 32 of 64 bit)
Processor Pentium 733 MHz
Geheugen 512 MB RAM (2 GB aanbevolen)
Vrije hardeschijfruimte Windows: 250 MB
Linux: 200 MB