3min

Tags in dit artikel

Virtualbox

Sun is een rare eend in de IT-wereld, want dat is toch iets met Java? Sun heeft daarentegen een heel goed virtualisatiepakket op de wereld gebracht met VirtualBox. Het allergrootste voordeel van dit pakket is dat het gratis is en daar zijn wij als Nederlanders gek op. Het pakket doet niks onder ten opzichte van Vmware. Ik heb versie 1.6.6 voor de review gebruikt, maar er is inmiddels al een nieuwere versie uit.

Het pakket heeft standaard ondersteuning voor meerdere talen, maar helaas staat Nederlands hier niet tussen. Wel vele andere talen waardoor het pakket ook goed gebruikt kan worden in landen waar Engels niet goed beheerst wordt. Dit is een groot voordeel van het pakket. Overigens kun je als je dat wilt zelf een Nederlands taalpakket maken.


Helaas heeft dit pakket ook geen rechtstreekse ondersteuning voor de videokaart waardoor dus gaming niet kan in een virtuele pc, maar we hebben hoop dat dit in de toekomst wel kan, want dan kun je dus volledig over op Linux en kun je gamen in je virtuele Windows XP-sessie. Je kunt in dit pakket wel de hoeveelheid te gebruiken videogeheugen toewijzen, waardoor grafische applicaties wat beter draaien, maar verwacht niet dat je de nieuwste games hiermee kunt spelen.

Het pakket heeft wel groot verschil in vergelijking met Vmware Workstation 6 en Virtual PC en dat is namelijk dat dit pakket Seamless-mode ondersteunt. Dit zorgt ervoor dat de virtuele pc wordt geladen in je echte pc. Op het screenshot hieronder zie je wat ik precies bedoel. Het spelletje everest poker draait virtueel op een Windows XP-machine, maar de host is Ubuntu 8.04 Hardy.


Het maken van een virtuele machine gaat net zoals bij Vmware, als je een besturingssysteem selecteert dan wordt er automatisch de benodigde hoeveelheid schijfruimte geselecteerd. Wat een nadeel of misschien een voordeel is, is dat de keuze voor hardware pas gemaakt kan worden na het aanmaken van de virtuele pc. Verder vind ik de USB-ondersteuning bij VirtualBox wat beter geregeld. Je kunt kiezen om enkel één USB-apparaat toe te voegen aan de virtuele pc in plaats van alle USB-apparaten tegelijkertijd.

Net zoals bij Vmware Workstation kun je met dit pakket ook Snapshots maken. Je kunt hiermee dus snel terug in de tijd wanneer het systeem wel stabiel was. Wat in dit pakket wat lastiger is in te stellen zijn de netwerken. Ik vind dat de Vmware hier beter mee omgaat dan VirtalBox, maar bij VirtualBox kun je wel wat meer instellen dan bij het andere pakket.

Deze software werkt perfect onder Windows en onder Linux. Ik heb beide versies getest en hierin zijn geen verschillen gevonden. Dit pakket is wel verder ook geschikt voor Mac OS X, maar bij gebrek aan een Mac heb ik deze versie niet kunnen testen.


Als ik dit pakket een cijfer moet geven krijgt het een 8. Het pakket heeft in mijn ogen alles wat een virtualisatiepakket nodig heeft, maar helaas is het niet altijd stabiel. Je krijgt (heel) soms een foutmelding, maar deze foutmeldingen worden redelijk snel opgelost omdat het pakket open source is. Dat betekent dat iedereen mee kan ontwikkelen aan dit pakket.

Hieronder volgende de specificaties van het pakket.

Onderdeel Omschrijving
Taal Multi-language
Ondersteunde systemen Windows XP/Vista, Linux, Mac OS X
Processor Recente Intel- of AMD-processor
Geheugen 512 MB RAM (2 GB aanbevolen)