3min

Tags in dit artikel

,

Gebruikservaring

Microsoft is van plan om met Windows 7 de gebruikservaring grondig te verbeteren. Vanaf het moment dat je de dvd van Windows 7 in de computer stopt, tot het moment dat je overgaat naar de volgende Windows-versie, of het moment dat je computer de geest geeft, moet het een vlekkeloze ervaring zijn. Dat wordt lastig en het zal ongetwijfeld niet helemaal lukken omdat er altijd ergens wel iets overgeslagen wordt.

Maar toch is het goed om te zien dat eraan gewerkt wordt. Een voorbeeld hiervan is dat zo’n beetje alle fouten die gemeld werden in de Aero Taskforce, een site waar gebruikers fouten in de Windows Aero konden melden, zijn opgelost. Microsoft dat echt luistert naar zijn klanten, hoe vaak hoor je dat ergens?

Installatie


Het begint allemaal natuurlijk bij de installatie. Hier is niet zoveel gewijzigd in build 6801. Er is nu een andere achtergrond maar dat is niet echt noemenswaardig. Het proces verloopt nog altijd in twee stappen: informatie verzamelen en installeren. De informatie die de gebruiker op hoeft te geven bestaat alleen uit een productsleutel, het akkoord gaan met de gebruikersovereenkomst en natuurlijk een harde schijf waarop Windows 7 geïnstalleerd moet worden.

Daarna gaat de installatie aan de slag en kun je gerust iets anders gaan doen want alles gaat vervolgens vanzelf. De snelheid van de installatie is wel iets wat verbeterd is. Duurde een schone installatie van Windows Vista op mijn pc nog een half uur, met Windows 7 is dat slechts tien minuten. Een zeer mooie vooruitgang.


De installatie van Windows 7

Windows opzetten


Zodra de installatie voltooid is, worden eerst nog even wat registerinstellingen goed gezet en wordt meteen de Windows Presentatie-index gemeten. Dat is een getal tot 5,9 dat aangeeft hoe goed je pc is. Dat proces lijkt nu ook wat sneller te verlopen en veroorzaakt minder irritatie omdat het vóór het opgeven van gegevens gebeurt, wanneer je dus nog niets aan het doen bent. Een goede beslissing, want net wanneer je dacht dat je aan de slag kon met Vista, moest je eerst nog op die benchmark wachten.

Daarna wordt net als in Windows Vista een wizard gestart waarin gebruikersnamen, update-instellingen, klok enzovoorts moeten worden aangegeven en ingesteld. Nieuw in deze wizard is overigens de optie om direct verbinding te maken met een draadloos netwerk en de pc bij een HomeGroup aan te sluiten.


Controleren of de tijd goed staat bij eerste keer opstarten

Na het opgeven van al deze informatie wordt het bureaublad gelanceerd. Windows 7 zal overigens out-of-the-box een heleboel meer apparaten herkennen dan Windows Vista, waardoor je sneller aan de slag kunt met je nieuwe installatie. Dit is tevens mogelijk doordat het drivermodel in Windows 7 amper veranderd is en het merendeel van drivers voor Vista ook gewoon hierin werkt.

Het enige wat niet werkte op mijn pc waren de twee geluidskaarten, een Realtek AC’97 en een Creative Audigy. Overige apparaten, zoals een Trust-webcam en de draadlozenetwerkkaart, werkten direct. Overigens is het zo dat driverupdates voortaan verspreid worden via Windows Update. Iets wat Microsoft verplicht gaat stellen voor Windows 7.


Het bureaublad met de nieuwe taakbalk

Na het verschijnen van het bureaublad wil je natuurlijk als eerste software gaan installeren, oké, misschien eerst nieuwe functies uitproberen, maar in ieder geval ook nieuwe software installeren. Dat brengt me bij gebruikersaccountbeheer, beter bekend als UAC. UAC is in Windows 7 nog steeds aanwezig, zij het een stuk minder opdringerig.

De grootste ergernis die ook voor veel vertraging zorgde is nu weg, namelijk het helemaal zwart worden van het scherm en niets anders kunnen doen dan antwoord geven op een UAC-melding. Overigens kan deze optie nog wel steeds ingeschakeld worden. Met de nieuwe slider is het mogelijk om gebruikersaccountbeheer opdringeriger te maken of juist niet. Zo kun je ervoor kiezen UAC niet te laten waarschuwen bij het wijzigen van Windows-instellingen of bij het installeren van software. De opties zijn nog altijd een beetje beperkt, maar de mensen die UAC in Vista gruwelijk irritant vinden zullen dit een welkome wijziging vinden. Of juist niet omdat ze het gewoon altijd uitzetten.