3min

Tags in dit artikel

,

Nieuwe desktop

De echte reden waarom je deze review leest is natuurlijk om meer te weten te komen over die nieuwe ‘Superbar’ of ‘Enhanced Taskbar’ zoals hij officieel heet. De taakbalk die nu tien pixels hoger is dan de oude in Windows Vista. Ga er maar eens goed voor zitten dan, want hier komt het en ik zal maar meteen met de deur in huis vallen, het is een achteruitgang.

Het ziet er prachtig uit, begrijp me niet verkeerd. Maar de medaille heeft een keerzijde. Het is overduidelijk dat de nieuwe taakbalk is gebaseerd op het dock van Mac OS X maar dat boeit me eerlijk gezegd niet. Ook daar hebben applicaties in de taakbalk geen label met als gevolg dat als je tien Word-documenten open hebt, je geen flauw idee hebt welke wat is.

Dit probleem kan deels opgelost worden met live thumbnails. Echter zijn deze vaak te klein om goed de verschillende documenten te kunnen herkennen, komen ze niet direct te voorschijn (wel snel) en moet je eerst alle documenten zien voordat je de goede kunt kiezen. Bij de oude taakbalk, zonder groepsfunctie, kon je in één oogopslag zien welk document je moest hebben.


Live thumbnails per tabblad van Internet Explorer 8

Microsoft heeft dit weliswaar verbeterd door boven de thumbnails titels van de applicaties te zetten, zodat het al een stuk eenvoudiger wordt. Echter als je de groepsfunctie hebt uitgezet moet je weer heel even wachten op de thumbnail en dus ook de titel. Overigens worden in de Superbar van build 6801 nog wel labels weergegeven wanneer de groepsfunctie is uitgezet. Waarschijnlijk is dit in de uiteindelijke versie van Windows 7 niet het geval, omdat Microsoft expliciet heeft aangegeven geen labels meer te willen hebben in de taakbalk.

Misschien ben ik wel een beetje aan het zeuren hier, feit is en feit blijft dat ik het gevoel heb dat ik met de taakbalk van Windows Vista een stuk productiever ben. Wat dan wel weer een leuke toevoeging aan de taakbalk is, zijn de jumplists.

Microsoft neemt hiermee een aardig risico omdat gebruikers deze functionaliteit moeten ‘ontdekken’ en er op vertrouwt dat gebruikers dit doen. Jump lists komen tevoorschijn door met de rechtermuisknop op een applicatie-icoon in de taakbalk te klikken. Vervolgens staan in zo’n lijst handige plaatsen en recent geopende documenten. Maar ook andere dingen zijn mogelijk, want tenslotte kan de ontwikkelaar kiezen wat er moet komen te staan.


Jump lists: merk op dat in deze build de lists alleen toegankelijk zijn via het pijltje rechts van het icoon

Een andere kleine toevoeging is dat applicaties in het applicatie-icoon dat zich op de taakbalk bevindt nu ook een voortgangsbalk kunnen weergeven (zie screenshot hieronder) en dat de mogelijkheid om systeemvakpictogrammen te verbergen eenvoudiger is gemaakt. Overigens is desktop weergeven vervangen door See Through. In principe is het allebei hetzelfde, alleen laat See Through nog de vensterranden zien.


De nieuwe voortgangsbalk in het pictogram van Windows Verkenner op de taakbalk

Ook iets dat verdwenen is, is het menu snel starten. In plaats daarvan is het nu mogelijk om applicaties op de taakbalk vast te zetten zodat je alleen het pictogram ziet. Zodra je een applicatie start, komt er een rand omheen zodat het verschil tussen draaiende en niet draaiende applicaties duidelijk is.

Er zijn nog meer kleine interfacewijzigingen, zo zijn hier en daar de kleurtjes van bijvoorbeeld lettertypes veranderd en krijgen applicatie-iconen in de taakbalk de kleur die het vaakst voorkomt in het pictogram wanneer je met de muis eroverheen gaat.