3min

Tags in dit artikel

,

Verbeterde gebruikersomgeving

De gebruikersomgeving van applicaties in Windows 7 is ook sterk verbeterd. Die donkere, blauwe balk in de Windows Verkenner in Windows Vista is eindelijk vervangen door één met een lichtere kleur, zodat de nadruk eindelijk ligt op de inhoud en niet op het menu en natuurlijk zijn daar de nieuwe interfacerichtlijnen gebaseerd op de Ribbon uit Office 2007.

Scenic Ribbon


De Ribbon, of je houdt ervan, of je vindt hem verschrikkelijk. Ik vind hem geweldig. Kon ik in Office 2003 niets meer dan een document met tekst erin maken, in Office 2007 kan ik eenvoudig een professioneel uitziend document maken zonder cursus. Voor Office is het een gigantische stap voorwaarts en Microsoft hoopt het nu ook in andere delen van Windows door te voeren.


Wordpad met de nieuwe Scenic Ribbon

Tenminste, daar waar het nodig is. Want dat is ook een van de ontwerpprincipes van Windows 7: gebruik de Ribbon-interface alleen als je hem nodig hebt. Kennelijk vond Microsoft dat dat het geval was bij Paint en Wordpad, omdat beide hem nu gebruiken.

In beide gevallen vond ik niet dat de Ribbon echt nodig was. Natuurlijk, de applicaties waren grondig toe aan een opfrisbeurt, maar ze zouden ook goed hun werk kunnen doen zonder de nieuwe Scenic Ribbon die ook in Office 14 zal verschijnen. Misschien dat dit later nog kan veranderen, omdat de applicaties alleen nog bedoeld zijn als proof-of-concept en dus kan de functionaliteit van Wordpad en Paint later nog worden uitgebreid.

Nieuwe Windows Verkenner


De Windows Verkenner heeft zelf ook enkele grafische wijzigingen ondergaan. Zoals ik eerder al meldde is de hoofdbalk van kleur veranderd, maar ook de navigatie is een beetje veranderd. Items in de linkerbalk staan nu namelijk verder van elkaar. Ook is er een nieuwe weergavemogelijkheid genaamd Content. Dit is een soort gedetailleerde lijstweergave. Het screenshot hieronder maakt het vast duidelijker.


Windows Verkenner en de nieuwe Content-view

Het is nu ook een stuk eenvoudiger om het voorbeeldpaneel op te roepen en om de weergave van de Windows Verkenner te wijzigen. Er zijn nu namelijk twee knoppen toegevoegd op de ‘actiebalk’ waardoor je niet meer eerst naar Organiseren hoeft te gaan en vervolgens het juiste lijstitem hoeft te kiezen. Overigens worden thumbnails van bijvoorbeeld foto’s nu groter omdat de border en padding kleiner zijn gemaakt.

Overige


Een van de belangrijkere, overige wijzigingen in de interface zijn Aero Snaps die met name een grote rol zullen spelen in het hele touchgebeuren. Aero Snaps zijn acties die plaatsvinden wanneer een bepaald gebaar wordt uitgevoerd. Sleep je bijvoorbeeld een geminimaliseerde applicatie ver naar de linkerkant van het scherm, dan zal deze zo gepositioneerd worden dat hij exact de helft van het hele scherm inneemt en zich aan de linkerkant bevindt. Hetzelfde geldt voor de rechterkant.

Sleep je een applicatie naar boven, dan zal deze zich maximaliseren en doe je dat naar beneden zal er niks gebeuren. Dezelfde resultaten kunnen overigens bereikt worden met de Windows-toets plus een pijltje naar links, rechts, boven of beneden. Waarbij boven en beden respectievelijk staat voor maxi- en minimaliseren van een venster.

Iets wat veel lijkt op Aero Snaps is Aero Shake. Door met een applicatie te ‘schudden’ worden alle andere applicaties automatisch geminimaliseerd. Deze functie is vreemd genoeg niet op de PDC tentoongesteld en wordt verduidelijkt met onderstaande video afkomstig van de website istartedsomething.com.


De Windows Sidebar is in Windows 7 verdwenen en gadgets staan nu gewoon op het bureaublad. Via een nieuwe optie kun je kiezen of gadgets volledig of ingepakt weergegeven moeten worden. Ook nieuw zijn thema’s die het geluidsthema, de kleuren, bureaubladachtergrond enzovoorts kunnen wijzigen zodat ze goed bij elkaar passen. Overigens is het ook mogelijk om meerdere afbeeldingen als achtergrond te hebben die elkaar afwisselen.