Uiterlijk

Gebruiksvriendelijkheid

Eigenlijk moet ik zeggen dat Miranda IM direct na installatie niet echt gebruiksvriendelijk is. Zoals gezegd moet je voor een aantal protocollen zelf nog aan de slag met instellingen. Een ander groot gemis is het ontbreken van standaard notificatiegeluiden. Het enige wat Miranda IM standaard doet om je aandacht te trekken bij een nieuw bericht of gesprek is door de tray-icoon te laten knipperen.

De interface is verder gewoon heel simpel gehouden. De contactenlijst toont netjes de verschillende protocollen, chatrooms en contactpersonen onder elkaar met icoontjes die aangeven wat de status is van dat object. Ook de standaard chatschermen zijn overzichtelijk en helder en voorzien van weinig toeters en bellen. Overigens is er standaard ook geen ondersteuning voor smilies. Al testende kwam ik er dan ook achter dat Miranda IM alleen de basisfunctionaliteiten biedt en dat alles wat je extra wilt hebben via plug-ins en add-ons toegevoegd moet worden. Laten we daarom maar eens een kijkje nemen naar deze plug-ins.

Uitbreidingsmogelijkheden

Uitbreidingsmogelijkheden zijn er te over voor Miranda IM. De mogelijkheden zijn grofweg in te delen in twee categorieën, namelijk de plug-ins en de customizations.

Plug-ins

Plug-ins zijn er in alle soorten en maten. Zo kun je met de plug-ins nog diverse protocollen en mail-notifiers toevoegen. Ook kun je zwaardere beveilingingsopties, rss-readers, interfaceveranderingen, games, en log-opties toevoegen met de plug-ins. In totaal zijn er meer dan 650 plug-ins beschikbaar voor Miranda IM en dat is echt gigantisch. Jammergenoeg moet je de plugins zelf uitpakken naar de juiste map, hoewel dat in de meeste gevallen een kwestie van uitpakken is, maar soms zijn er meer handelingen nodig en dat maakt het installeren van de plug-ins niet eenvoudig.

Customization

Op het gebied van aanpassing van de looks van Miranda IM zijn nog meer mogelijkheden, in totaal staan er meer dan 1500 items in het customizationgedeelte van de add-on-site van Miranda IM. Smileys, geluiden, icoontjes, alles is te vinden voor het programma. Ook heb je de mogelijkheid om je contactlijst en berichtenvensters compleet aan te passen, maar daar heb je wel een of meerdere plug-ins voor nodig. Maar als je alles hebt uitgezocht en de juiste plug-ins en skins hebt gevonden kun je Miranda IM er ook uit laten zien zoals op de screen hieronder te zien is.