4min

Tags in dit artikel

Installatie

Voorbereidingen installatie


Voordat er begonnen kan worden met het installeren van de Corsair Hydro H50 is het handig om eerst uit te zoeken welke onderdelen je precies nodig hebt. Er worden verschillende onderdelen meegeleverd die afgestemd zijn op het desbetreffende socket.

Om de Corsair Hydro H50 te monteren dient het moederbord uit de behuizing gehaald te worden. Het is voor de ondersteuning en de bevestiging namelijk nodig om een backplate aan de achterkant van het moederbord te bevestigen alvorens het "echte werk" kan beginnen. Je ziet het tegenwoordig steeds meer bij high-end koelers, maar fijn is het niet voor de gebruiker. Er kan namelijk aardig wat tijd in gaan zitten.

De backplate voor de juiste socket dient gebruikt te worden. Vervolgens moeten de schroefgaten van de backplate overeenkomen met de schroefgaten op het moederbord. Het is mogelijk om de backplate vast te plakken aan het moederbord, aangezien er een plakkende laag aanwezig is op de backplate (die na het verwijderen van de bescherming) bloot komt te liggen.

Monteren van de koeler


Wanneer de backplate juist gepositioneerd is, is het tijd om de koeler met de bijbehorende radiator en fan te gaan monteren.

Ik raad je aan, en Corsair overigens ook, om eerst te beginnen met het installeren van de radiator en de fan. Je kunt op deze manier de koeler zometeen beter positioneren, aangezien de slangen vrij veel weerstand bieden wanneer je ze moet bewegen.

Installeren van de radiator en de 120 mm fan

Voordat de radiator bevestigd kan worden aan de achterkant van de behuizing moet je in de meeste gevallen een 120 mm fan, die zich aan de achterkant van de behuizing bevindt, verwijderen. Dit houdt dus ook in dat je de koeler alleen in combinatie kunt gebruiken met een behuizing die over een dergelijke optie beschikt. Althans, wanneer je het via de gebruikelijke weg wilt doen en niet tegen conflicten wilt aanlopen.

Het installeren van de radiator is vrij eenvoudig en komt overeen met het installeren van de fan. De schroefgaten van de radiator moeten overeenkomen met de schroefgaten van de behuizing en dan is het een kwestie van de schroeven aandraaien.

De 120 mm fan wordt op dezelfde wijze gemonteerd alleen moet deze bevestigd worden aan de radiator. Nu komt er echter een heikel punt, want de fan moet als intake geplaatst worden aan de achterkant om volgens Corsair de beste prestaties te behalen.

Dat houdt dus in dat de fan lucht aanzuigt van buiten en dat deze lucht langs de radiator gaat. Het gevolg daarvan is dat je opgewarmde lucht in je kast krijgt langs de componenten op je moederbord. Volgens Corsair vormt dit, zeker in moderne behuizingen met een fan aan de bovenkant, geen probleem. Mochten de temperaturen tegenvallen, dan raadt Corsair aan om een andere fan als outtake te plaatsen (die bijvoorbeeld eerst als intake fungeerde) om zo weer een balans te krijgen in de luchtstroom binnen de behuizing.



Bevestigen van de CPU retention bracket

Wanneer de radiator en de bijbehorende fan op hun plaats zitten komt het plaatsen van het zogenaamde CPU retention bracket aan de orde. Dit bracket vormt als het ware het platform waar de pomp zometeen in komt te liggen.

Het CPU retention bracket is per socket verschillend, maar laat zich op dezelfde wijze monteren als de bracket van het andere socket.

Ook hier geldt weer dat de schroeven overeen moeten komen met de schroefgaten van het moederbord die op hun beurt nog weer vrij moeten zijn door een juiste positionering van de backplate aan de achterkant.

Het is van belang dat de schroeven op dit moment niet volledig aangedraaid worden. De schroeven dienen lichtjes (Corsair raadt een kwartslag/halve draai aan) aangedraaid te worden. Als de schroeven te hard aangedraaid worden gaan er later problemen ontstaan met het bevestigen van de pomp in het CPU retention bracket, omdat deze dan te strak op het moederbord zit. Ondergetekende kan uit ervaring spreken, aangezien de nieuwsgierigheid naar de gevolgen van het verder draaien niet onder bedwang konden worden gehouden.

Installeren van de pomp

Voordat de pomp bevestigd kan worden moet de plastic bedekking van de pomp gehaald worden in het geval dat nog niet gedaan is tijdens het uitpakken. Standaard is er al koelpasta aanwezig op het platform van de pomp en het is aan te raden om deze te laten zitten. Dit ligt anders wanneer de persoon in kwestie weet waar hij mee bezig is of een beter alternatief voor handen heeft.

Aan de pomp zitten een soort uitstulpingen die ook in het CPU retention bracket terug te vinden zijn. Het is de bedoeling dat je de pomp zo plaatst in het CPU retention bracket dat de uitstulpingen niet op elkaar komen te liggen. Zo kan de pomp namelijk naar beneden geschoven worden onder de uitstulpingen van het CPU retention bracket. Vervolgens kan de pomp met de klok meegedraaid worden. Wanneer je een klik hoort is de pomp bevestigd aan het CPU retention bracket en liggen de uitstulpingen dus wel bovenop elkaar. Zo kan de koeler niet meer verticaal bewegen.



Nu kunnen de schroeven van het CPU retention bracket verder aangedraaid worden en hierbij moet rekening gehouden worden met de volgorde waarin de schroeven aangedraaid worden. Het is na het aandraaien van de eerste schroef van belang om de schroef te nemen die hier diagonaal tegenover staat. Daarna kunnen de twee andere schroeven willekeurig aangedraaid worden.

Aansluiten pomp en fan op moederbord

Tot slot moeten de pomp en de fan nog van energie worden voorzien. Voor de pomp is een 3-pins stekker aanwezig die aangesloten dient te worden op een 3-pins aansluiting voor een fan.

De fan heeft een 4-pins stekker en moet aangesloten worden op de CPU_FAN-aansluiting.

Eindresultaat


Wanneer de installatie goed verlopen is volgt het volgende eindresultaat.